Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2830
Başlık: ISOLATION AND MOLECULAR IDENTIFICATION OF Listeria monocytogenes FROM LOCAL AND IMPORTED CHEESE IN DUHOK PROVINCE, IRAQ
Yazarlar: RASHEED, Mohammed Jomaa
Anahtar kelimeler: Peynir, ırak, Listeriosis, L.monocytogens, Patojen bakteri, qPCR
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Listeria monocytogenes, insan ve hayvanları enfekte eden Gram pozitif ve fakültatif gıda kaynaklı bir patojendir. L. monocytogenes çevrede yaygın olarak bulunmakta, bitki örtüsü, toprak, toz, su, yem, silaj ve doğal habitatlardan izole edilmektedir. Bu patojen bakteri, gastroenterit, menenjit, düşük ile karakterize olan listeriosise ve ciddi vakalarda ölüme neden olmaktadır. Bu çalışmada, Irak'ın Duhok ilinde tüketime sunulan yerel ve ithal peynir çeşitlerinden L. monocytogenes bakterisinin izolasyonunu araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaçla, Şubat-Temmuz 2020 döneminde farklı perakende marketlerden, aseptik şartlarda toplam 185 adet peynir örneği toplanmıştır. Toplam 35 adet yerel peynir numunesi ile her birinden eşit sayıda (n=50) olmak üzere, yumuşak/yarı yumuşak, sert/yarı sert ve işlenmiş ithal peynir çeşitleri toplanmıştır (n=150). L. monocytogenes izolasyonu için selektif besiyerleri kullanılmış ve biyokimyasal testler ve qPCR yöntemi ile doğrulanmıştır. Sonuç olarak, yerli ve ithal peynirlerin, L. monocytogenes ile kontamine oranı sırasıyla %2.9 ve %2.0 olarak tespit edilmiştir. Yerli peynirde bu patojenin görülme oranı, ithal peynire göre daha yüksek bulunmuştur. Ancak, bu patojen bakteri sert peynir örneklerinde tespit edilememiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2830
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
715674.pdf2.36 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.