Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2824
Başlık: ŞANLIURFA KOŞULLARINDA KIŞLIK ARA ÜRÜN OLARAK YAYGIN FİĞ (Vicia sativa L. ) VE TRİTİKALE (Triticosecale x Wittmack) KARIŞIMLARININ UYGUN ORAN VE FARKLI BİÇİM ZAMANLARININ BELİRLENMESİ
Yazarlar: Kurt, İbrahim
Anahtar kelimeler: Ham protein, NDF, ADF, kışlık ara ürün, yem bitkisi
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Bu çalışma, Şanlıurfa ekolojik şartlarında ot verimi ve kalitesi bakımından en uygun yaygın fiğ (Vicia sativa L.) ve Tritikale (Triticosecale x Wittmack) karışım oranı ve biçim zamanının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırma tarla denemesi Harran üniversitesi Osmanbey yerleşkesinde bulunan Ziraat Fakültesi uygulama ve araştırma arazisinde 2018-2019 ekim sezonunda tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak tesis edilmiştir. Araştırma bulgularına göre incelenen özellikler, karışım uygulamaları ve biçim zamanları arasında aşağıdaki aralıklarda değişim göstermiştir; Bitki boyu 46.20-100.5 cm, yaş ot verimi 274.44-3734.44 kg/da, kuru ot verimi; 52.69-966.73 kg/da, ham protein oranı; %13.62-28.03, ham protein verimi;14.79- 137.37 kg/da, Nötral deterjan çözünmeyen lif % 38.50-64.20, asit deterjan çözünmeyen lif %23.05- 35.70. Araştırma sonuçlarına göre, en fazla kuru ve yaş ot değeri %60 Yaygın Fiğ + %40 Tritikale karışımının 30 Nisan tarihli biçiminden elde edilirken, en iyi ot kalite değerleri 1 Nisan biçiminde yalın yaygın fiğ ve yaygın fiğ oranın yüksek olduğu karışımlarda tespit edilmiştir. Otun verim ve kalitesi ile ekim nöbeti birlikte göz önüne alındığında, Şanlıurfa ekolojik şartlarında en uygun karışım oranının %60 Yaygın fiğ + %40 Tritikale karışımı, en uygun biçim zamanın ise 15 Nisan tarihli ot biçim zamanı olduğu uygun görülmüştür.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2824
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
713652.pdf1.84 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.