Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2823
Başlık: ILISU BARAJ GÖLÜ HAVZASININ BALIKÇILIK POTANSİYELİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Yazarlar: Güneş, Ali Haydar
Anahtar kelimeler: Balık, Ilısu Barajı, Su Kalitesi, Su Ürünleri
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Ilısu Baraj Gölü Türkiye’nin yapmış olduğu yeni ve büyük barajlarındandır. 2020/2021 döneminde Ilısu Barajı ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ilısu Baraj Gölü su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı bakımından önemli potansiyel teşkil etmektedir. Baraj gölü suyunun fiziko-kimyasal parametrelerinden Nitrit Azotu 0,35mg/lt, Nitrat Azotu 2,33 mg/lt belirlenmiştir. İnsan beslenmesi açısından yağ asitlerinin önemi olduğundan örnek bir balığın (C. gibelio)(Block 1782) yağ asidi analizinde n-3/n-6 oranı 1.26 bulunmuştur. Çalışma alanında su ürünleri ile ilgili kooperatif henüz kurulmamıştır. Balıkçıların kullandıkları ağların yapısı nedeniyle daha çok karaca (Capoeta trutta)(Heckel, 1843), siraz(Capoeta umbla)(Heckel, 1843), bıyıklı balıklar (Barbus sp.)(Heckel, 1843), şabut (Barbus grypus)(Heckel,1843), bizir veya pullu (Carasobarbus luteus)(Heckel,1843), yayın (Silirus triostegus)(Heckel,1843) gibi balıkların satışının yapıldığı görülmüştür. Ilısu Baraj Gölünün balıkçılık için su kalitesi, balıkçıların avlamış olduğu ekonomik türler ile yağ asidinin belirlenmesi gibi durumlarıyla potansiyelinin belirlenmesi çalışılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2823
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
713629.pdf1.93 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.