Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2810
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKızılelma, Ronay-
dc.date.accessioned2023-06-08T08:26:09Z-
dc.date.available2023-06-08T08:26:09Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2810-
dc.description.abstractBeton yollarda, uygun olmayan derz aralıkları, farklı iklim koĢulları, trafik yükü gibi faktörler yol performansını etkilemektedir. Beton yollarda kullanılan lifler, betonun özelliklerini iyileĢtirip zaman içinde oluĢabilecek deformasyonları da minimize edebilmektedir. Bu çalıĢmada, makro lif ve mikro lif etkisinin beton yol performansına etkisi araĢtırılmıĢtır. Öncelikle çalıĢmada kullanılan kırma kireçtaĢı agregasına; metilen mavisi deneyi, Slake durabilite deneyi, Los Angeles aĢınma deneyi ve XRF, XRD analizleri uygulanıp agreganın karakteri ve özellikleri belirlenmiĢtir. Hacimce %0.3, %0.6, %0.9 oranlarında; makro lif olarak polipropilen, mikro lif olarak poliamid kullanılarak makro lif ve mikro lifin beton yol performansına etkisi incelenmiĢtir. Kontrol betonu, 3 farklı oranda makro lifli ve 3 farklı oranda mikro lifli olmak üzere, beton numuneler oluĢturulup sertleĢmiĢ beton deneyleri uygulanmıĢtır. SertleĢmiĢ betona uygulanan deneyler; ultrasonik geçiĢ hızı, basınç dayanımı, eğilmede çekme dayanımı, donma-çözülme, yaĢlandırma, kayma analizi, böhme aĢınma, kılcal su emme, çarpma dayanımı deneyleri ve SEM analizidir. Sonuç olarak, hem makro hem de mikro lifin; basınç ve eğilme dayanımını artırdığı görülmüĢtür. Bunun yanı sıra makro ve mikro liflerin genel olarak beton performansını iyileĢtirdiği görülmüĢtür.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectBeton yol, makro ve mikro lif, yaĢlandırma, kayma analizi, aĢınmaen_US
dc.titleBETON YOL PERFORMANSINA MAKRO VE MĠKRO FĠBERLERĠN ETKĠSĠNĠN ARAġTIRILMASIen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
689789.pdf6.89 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.