Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2797
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorALMIHO, Mohammed Mahmood-
dc.date.accessioned2023-06-08T07:24:37Z-
dc.date.available2023-06-08T07:24:37Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2797-
dc.description.abstractSalmonellozis veya Salmonella enfeksiyonu, pişmemiş kümes hayvanları ve etlerden yayılabilen en kritik zoonotik hastalıklar arasındadır. Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium, insan salmonellozisi için temel öneme sahiptir. Bu araştırma, hem yerel hem de ithal numunelerden alınan dondurulmuş kanatlı karkas et ve et ürünlerinde Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium bulunma düzeyininin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, hem geleneksel kültür yöntemi hem de multipleks polimeraz zincir reaksiyonu kullanılmıştır. 2020 yılı yaz ve kış aylarında, Irak örnekleme yöntemi kullanılarak, Duhok ili ve ülkenin sınır kapısından, kanatlı eti ve et ürünlerinin her birinden rastgele 240 örnek toplanmıştır. Besiyerinde tespit edilen şüpheli koloniler ve DNA ekstraksiyonundan sonra, PCR ile Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium bakterilerinin varlığı tespit edilmiştir. Salmonella için invA geni, entritidis serovarı için prot6 geni ve typhimurium serovarı için fliC genininin tespitini hedefleyen üç set primer çifti kullanılmıştır.Dondurulmuş kanatlı karkaslarında Salmonella görülme oranı yerel için %5, ithal ürünlerde %10; tavuk eti ürünlerinden yerel ve ithal sosislerde %5, nuggetlarda tespit edilememiş, yerel tavuk burgerinde %3, ithal tavuk burgerinde ise bu oran %5 olarak tespit edilmiştir.Bu bulgulara göre, donmuş kanatlı eti ve et ürünlerinde S. typhimurium ve S. enteritidis bakterileri başarılı bir şekilde izole edilmiş ve tanımlanmıştır. Bu nedenle, bakterilerin insana bulaşma ihtimali kaçınılmazdır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectSalmonella enteritidis, salmonella typhimurium, kanatlı eti, et ürünleri, pcren_US
dc.titleISOLATIONAND MOLECULAR IDENTIFICATION OF Salmonella enteritidis and Salmonella typhimurium FROM LOCAL AND IMPORTED CHICKEN MEAT AND MEAT PRODUCTS IN DUHOK PROVINCE, IRAQen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
715670.pdf3.22 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.