Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2788
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorYİYİCİ, İbrahim Halil-
dc.date.accessioned2023-06-08T06:30:11Z-
dc.date.available2023-06-08T06:30:11Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2788-
dc.description.abstractBu çalışma 2019/2020 yıllarında Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde bulunan incir çeşitlerinden; Keten Gömleği, Urfa siyahı, Bursa siyahı, Halebi, Sarı zeybek, Mor Güz, Yeşil Güz çeşitleri üzerine yapılmıştır. Yaprak örnekleri 5 Ağustos 2019 tarihinde sürgünlerin ortasından alınarak, bazı bitki besin elementlerinin analizleri için Gaziantep Araştırma Enstitüsünde akredite olmuş laboratuvarlarında yapılmıştır. Bu çalışmada değişik incir çeşitlerinin topraktaki besin maddelerinden yararlanma durumları ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; topraktaki bazı besin elementi kapsamlarına bakıldığında ortalama fosfor, çinko, mangan miktarının düşük demir miktarının ise fazla olduğu görülmüştür. Toprağın pH’ı hafif alkali, killi-tınlı, tuzlu ve organik kapsamı bakımından az olduğu tespit edilmiştir. Yapılan yaprak analizleri sonuçları değerlendirildiğinde: Besin elementlerinden fosfor, azot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, mangan ve çinkonun referans değerleri aralığında olduğu; demirin referans değerlerinin altında olduğu, bakırın ise referans değerlerinin üstünde olduğu yapılan analizler sonucunda belirlenmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectİncir, besin elementi, toprak, analiz, çeşiten_US
dc.titleŞANLIURFA’DA YETİŞTİRİLEN BAZI İNCİR ÇEŞİTLERİ İLE DEĞİŞİK KÖKENLİ İNCİRLERİN TOPRAKTA BULUNAN BESİN MADDELERİNDEN YARARLANMA DURUMLARININ BELİRLENMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
713258.pdf2.26 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.