Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2787
Title: ŞANLIURFA İLİNDE YEM BEZELYESİ (Pisum sativum L.) ve ARPA (Hordeum vulgare L.)’DA FARKLI KARIŞIMLARINSİLAJ KALİTESİNİN BELİRLENMESİ
Authors: Yavuz, Halil
Keywords: Arpa, yem bezelyesi, ADF, NDF, silaj
Issue Date: 2022
Abstract: Şanlıurfa ilinde yem bezelyesi ve arpada farklı karışımların silaj kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma, 2019 yılında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eyyübiye Yerleşkesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Alanında kış yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme planına göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada; Ham kül oranı (%), Silaj kuru madde oranı (%), ADF, NDF oranları (%), ham protein oranı (%), Silaj pH değeri, Silaj kokusu (0- 20), Silajın strektürü (0-20 puan), Silajın rengi (0-20 puan), Flieg puanı (0-100 puan) gibi özellikler incelenmiştir. Materyal olarak Assas yem bezelyesi çeşidi ve Ayhan arpa çeşidi kullanılmıştır. Araştırma neticesinde, ham kül oranı 8.40 ile 8.76 arasında değişim göstermiştir. En düşük ham kül oranı 25:75 arpa + yem bezelyesi karışımından (8.40) ve en yüksek ham kül oranı 50:50 arpa + yem bezelyesinden (8.76) alınmıştır. Silajın pH değeri 3.88 ile 4.65 arasında değişim göstermiş ve endüşük pH değeri saf yem bezelyesi karışımından (3.96) ve en yüksek pH değeri saf arpadan (4.65) alınmıştır. ADF oranının 32.00 ile 37.78 arasında değişim gösterdiği görülmektedir. En düşük ADF oranı saf yem bezelyesinden (32.00) ve en yüksek ADF oranı saf arpadan (37.78) alınmıştır. 5 farklı orandaki karışımın ortalama ADF oranı ise 34.64 olmuştur. NDF oranının 44.00 ile 55.17 arasında değişim gösterdiği görülmektedir. En düşük NDF oranı saf yem bezelyesinden (44.00) ve en yüksek NDF oranı saf arpadan (55.17) alınmıştır. 5 farklı orandaki karışımın ortalama NDF oranı ise 49.32 olmuştur.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2787
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
709991.pdf1.44 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.