Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2780
Başlık: ANTIMICROBIAL AND BIOFILM DISRUPTION EFFECTS OF SUMAC (RHUS CORIARIA) AND BLACK DRY LIME (CITRUS AURANTIFOLIA) ON ESCHERICHIA COLI
Yazarlar: HAMAD, Saman Rahman
Anahtar kelimeler: Fitokimyasal tarama, Antimikrobiyal etkiler, Escherichia coli, biyofilm bozulması,
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu çalıĢma, Sumak ve Kara Kireç meyvesinden elde edilen ekstraktların antibakteriyel etkisini değerlendirmek için yapılmıĢtır. Bu bitki özütleri, Escherichia coli ATCC 25922 ve Escherichia coli ATCC 35218'e karĢı test edildi Ekstrelerin anti bakteriyel aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ve agar kuyucuk difüzyon. Ġnhibitör bölgeler milimetre olarak kaydedildi. Bitki ekstraktlarının standart E. coli suĢlarına karĢı (MBk) ve (MIk), tüp seyreltme yöntemi ve agar plak yöntemi kullanılarak değerlendirildi. Hem E. coli ATCC 25922 suĢu hem de E. coli ATCC 35218 tarafından biyofilm oluĢturma kabiliyeti gözlemlenmiĢ ve bitki ekstraktlarının biyofilm inhibisyon etkisi mikroplaka yöntemi kullanılarak değerlendirilmiĢtir. Meyve özlerinin fitokimyasal taraması, fenolik bileĢiklerin ve tanenlerin varlığını gösterdi. Sonuçlar, bitki özlerinin de test edilen suĢların büyümesi üzerinde büyük önleyici etki gösterdiğini gösterdi. Patojenik bakterilere karĢı en güçlü inhibitör, Citrus aurantifolia'nın sulu özütüdür. E. coli ATCC 25922, E. coli ATCC 35218 üzerinde siyah kuru Kirecin sulu ekstresi durumunda MBk sırasıyla (7000 μg / ml) ve (10200 μg / ml) idi. Ayrıca, E. coli ATCC 25922'ye karĢı siyah kuru kireç sulu ekstresinin MIk değeri (6800 ug / ml) ve E. coli için ATCC 35218 (10000 ug / ml) idi. Her iki E. coli suĢu için siyah kuru Lime etanol ekstresinin MBk'si (9000 μg / ml) iken, siyah kuru Lime etanol ekstresinin MIk'si her iki E. coli suĢuna karĢı (8800 μg / ml) idi. E. coli ATCC 25922 ve E. coli ATCC 35218 için Sumac sulu ekstresinin MBk'si karĢılıklı olarak (9000 μg / ml) ve (10000 μg / ml) idi. Sumak sulu özütünün E. coli ATCC 25922 için MIk değeri (8800 ug / ml) ve E. coli ATCC 35218 için (9900 ug / ml) idi. Sumac'ın E. coli ATCC 25922 ve E. coli ATCC 35218 için etanol ekstresinin MBk'si sırasıyla (9000 μg / ml) ve (8400 μg / ml) iken, Sumac'ın E. coli ATCC 25922'ye karĢı etanol ekstresinin MIk'si ve E. coli ATCC 35218, (8800 μg / ml) ve (8200 μg / ml) idi. Bu çalıĢmanın bulguları, E. coli ATCC 25922'nin güçlü bir biyofilm oluĢturucu iken, E. coli ATCC 35218'in zayıf biyofilmler oluĢturduğunu göstermiĢtir. Biyofilmleri bozmak ve engellemek için ekstraksiyonların kullanılması, Sonuçlar, Sulu siyah kuru Kireç özütünün en fazla biyofilm önleyici etkiye sahip olduğunu gösterdi. E. coli ATCC 25922 biyofilmlerinin% 88'ini inhibe edebilir. Bununla birlikte, siyah kuru Lyme'nin etanol ekstresi, E. coli ATCC 25922 biyofilmlerinin% 81'ini bozabilir. Sumac etanol ekstresi, E. coli biyofilmlerinin% 77'sini kısıtladı. ATCC 25922, Sumak'ın sulu özütü aynı suĢun biyofilmlerinin% 75'ini durdurdu. Siyah kuru Lyme'nin etanol özütü, E. coli ATCC 35218 biyofilmlerinin% 67'sini inhibe ederken, aynı bitkinin sulu özütü, E. coli ATCC 35218'in biyofilm oluĢturma yeteneğini% 64 engelledi. Sumak sulu hasat, E. coli ATCC 35218 biyofilmlerinin% 58'ini sınırlarken, E. coli ATCC 35218'in aynı yasaklanmıĢ biyofilmlerinin etanol ekstraktı% 58 oranında kısıtlandı. Bu araĢtırmanın bulguları, bu özütlerin bakteri büyümesini ve enfeksiyonları, özellikle de biyofilm bozma etkisini tutmada kullanma olasılığına yönelik yeni yaklaĢımlardır. Bu sonuçlar, bakterilerin kontrolünde antibiyotikle iliĢkilendirildiğinde bitki özlerinin önemini kullanma olasılığına giden yolu açmaktadır. Gelecekteki talimatlar, gerçek etkinliği ve potansiyel toksik reaksiyonları belirlemek için bu özütleri in vivo ve klinik çalıĢmaları test etmektir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2780
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
682527.pdf2.63 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.