Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2772
Başlık: ZEYTİNYAĞINDAKİ TAKLİT VE TAĞŞİŞİN NİTELİK VE NİCELİK OLARAK BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA: MAKİNE ÖĞRENMESİ YÖNTEMİ
Yazarlar: Demirok, Berk
Anahtar kelimeler: Zeytinyağı, taklit, tağşiş, yağ asitleri kompozisyonu, makine öğrenmesi
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu çalışma, zeytinyağındaki taklit ve tağşişin makine öğrenmesi yöntemi kullanılarak nitelik ve nicelik olarak belirlenebilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, piyasadan elde edilen saf zeytinyağları ile pamuk yağları belirli oranlarda karıştırılmıştır. Böylece, saf zeyinyağı ve pamuk yağıyla birlikte, zeytinyağına %1, %5, %10, %20 ve %40 pamuk yağı ilave etmek suretiyle toplam 7 grup oluşturulmuştur. Herbir gruptan 20 adet olmak üzere toplamda 140 numune gaz kromatografisinde yağ asitleri kompozisyonu bakımından analize tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlardan %60’ı (84 numune) veri seti olarak, %40’ı ise test seti (56 numune) olarak kullanılmıştır. Sonuçların değerlendirilmesinde Destek Vektör Makinesi (DVM), k-En Yakın Komşu (k-NN) ve Karar Ağacı algoritmaları kullanılmıştır. Genel doğruluk değerleri karşılaştırıldığında %94,64’lük oranla DVM algoritmasının en yüksek doğruluk oranına sahip olduğu görülmüştür. Bunu sırasıyla %89,29 ve %83,93’lük oranlarla kNN ve Karar Ağacı algoritmaları takip etmiştir. Zeytinyağındaki taklit ve tağşişin hem nitelik hem de nicelik olarak belirlenmesinde makine öğrenmesi yöntemleri özellikle de DVM algoritması rahatlıkla kullanılabilir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2772
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
709423.pdf2.05 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.