Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2745
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorALI, Ali Ramadhan-
dc.date.accessioned2023-05-04T07:33:30Z-
dc.date.available2023-05-04T07:33:30Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2745-
dc.description.abstractKırmızı et, dünyadaki en önemli ve en çok talep gören gıdalardan biridir. Bu çalışma, bazı kimyasal bileşimleri, amino asitleri, yağ asitlerini ve ağır metalleri değerlendirerek Irak'ın yerel ve bazı ithal et örneklerini karşılaştırmıştır. Sonuçlar, Irak etindeki su içeriğinin Paraguay etinden yalnızca önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösterdi. Araştırma ayrıca, Irak yerel etleri ve Moldova, Ukrayna ve Paraguay'dan gelen et örnekleri arasındaki yağ konsantrasyonunun önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, Irak etindeki protein seviyesi, Moldavya ve Paraguaylı et örneklerinden önemli ölçüde yüksekti. Irak etindeki Kül miktarı, Avustralyalılar hariç tüm et örneklerinden önemli ölçüde farklıydı. Yerel etteki Ph değeri Moldova ve Paraguay örneklerinden önemli ölçüde daha yüksekti. Ek olarak, Arginin ve Histidin et örnekleri arasında anlamlı bir korelasyona sahip değildi. Dahası, Irak etindeki Glisin miktarı, Paraguaylı ve Moldavya örneğinden önemli ölçüde farklıydı. Irak yerel etinde, Avustralya ve Paraguay etinden önemli ölçüde farklı Aspartik konsantrasyonu vardı. Irak yerel eti, Moldova ve Ukrayna et örneklerinden önemli ölçüde daha yüksekti. Irak yerel et numunesi ve diğer et numuneleri arasında palmitoleik, Oleik ve eikosenoik konsantrasyonlarında önemli bir fark yoktu. Linoleik ve linolenik miktarının Irak yerel et ve diğer et örneklerinden önemli ölçüde farklı olmadığını gösterdi. Bununla birlikte, Irak'taki eikosadienoik seviyesi, Maldova ve Ukrayna et örneklerinden önemli ölçüde daha yüksekti. Ayrıca Kuzey Irak'ta (Erbil) üretilen ve Avustralya, Ukrayna, Paraguay, Moldova'dan Kuzey Irak'a ithal edilen beş farklı kırmızı et örneğinde bazı makro, mineral ve iz element konsantrasyonları belirlendi. Elde edilen sonuçlara göre ithal edilen kırmızı et örneklerinde ve Kuzey Irak'ta bulunan element miktarları karşılaştırıldıen_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectkimyasal bileşim, yerli ve ithal et, yağ asitleri, amino asitler, ağır metalleren_US
dc.titleKUZEY IRAK (ERBİL) BÖLGESİNDE İTHAL VE YERLİ KIRMIZI ETLERDE AĞIR METAL MİKTARININ VE KALİTENİN BELİRLENMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.