Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/2719
Başlık: | MİDYAT KURU KOŞULLARINDA YEREL MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE BAZI KALİTE KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ |
Yazarlar: | Akan, Enes |
Anahtar kelimeler: | Yerel makarnalık buğday, morfolojik özellikler, kalite,, tane verimi |
Yayın Tarihi: | 2021 |
Özet: | Bu araĢtırma, 2018-2019 yetiĢtirme döneminde Mardin Ġli Midyat Ġlçesi kuru koĢullarında çiftçi arazisinde yürütülmüĢtür. AraĢtırmada 5 yerel 3 ticari makarnalık buğday çeĢidi kullanılmıĢtır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuĢ olup, gözlemlenen bütün tarımsal özellikler ve kalite özellikleri arasında önemli farklılıklar olduğu bulunmuĢtur. ÇeĢitlerin, baĢaklanma gün süreleri. Svevo, Burgos ve Ovidio (124 gün) -Menceki (141gün) , m2 „deki bitki sayısı Sorgül (400 adet) – Menceki (256 adet), bitki boyu Havrani, Bağacak (117cm) – Burgos (71cm) ,BaĢak uzunluğu, Bağacak (8.33 cm) – Svevo (5.79 cm), BaĢaktaki baĢakçık sayısı Menceki (22.12 adet ) -Havrani (18.15 adet), BaĢaktaki tane sayısı Cesare (55.97 adet) -Sorgül (33.92 adet), BaĢaktaki tane ağırlığı Svevo (1.62 g) -Havrani (1,3 g), Bin dane ağırlığı Burgos (26.517g) -Sorgül (37.962g), Tane verimi Ovidio (198,75kg/da) -Menceki (133.5 kg/da ), Hektolitre ağırlığı Ovidio (0,722 g) – Burgos (0,674 g ), YaĢ glüten değerleri, Menceki (% 34.35), - Cesare (% 16.20 Protein (%) oranı Burgos((% 19.40)- Bağacak (% 15.85) , Sds sedim değeri en yüksek Burgos (25 ml) - Menceki (18.5 ml) arasında değiĢtiği görülmüĢtür. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/2719 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
683111.pdf | 1.51 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.