Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/2694
Başlık: | ŞANLIURFA BÖLGESİNDE TÜKETİLEN AMBALAJLI SULARIN KALİTESİNİN ARAŞTIRILMASI |
Yazarlar: | Koçer, Yaşar |
Anahtar kelimeler: | Ambalajlı su, şişelenmiş su, içme suyu, su kalitesi, Şanlıurfa. |
Yayın Tarihi: | 2021 |
Özet: | Su insan yaşamı ve gelişimi için en temel maddelerden biridir. Sağlık ve hijyen konularında farkındalığın artmasıyla beraber sağlıklı ve güvenli su konusu halk arasında önem kazanmıştır. Son yıllarda, musluk suyundan daha güvenli ve lezzetli olduğu düşünüldüğü için ambalajlı su tüketimi önemli derecede arttı. Ambalajlı suların kaliteleri üretildikleri kaynakların kirliliğe maruz kalması, taşıma ve saklama koşullardan dolayı değişebilmektedir. Bu çalışmada, söz konusu şartların ambalajlı suyu kalitesindeki değişimlerin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir.Şanlıurfa ilinde satışa sunulan ambalajlı sulardan Şubat 2020 – Ağustos 2020 tarihlerinde 10 farklı markadan 20 örnek alınmıştır. Alınan örneklerde örneklerinde pH, elektriksel iletkenlik, Ca+2, Mg+2, Na+ , K+ , HCO3 - , SO4 -2 , Cl- , NH4 + , NO2 - , NO3 - , F- , koliform bakteri,Escherichiacoli (e. koli)vepseudomonasaeruginosaanalizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar İTASHY, TS266, WHO (2011) ve USEPA (2018) değerlerine göre karşılaştırma yapılmıştır.Analiz sonuçlarına göre, mikrobiyolojik parametrelerde uygunsuzluk tespit edilmemiştir. Fiziko-kimyasal parametrelerden nitrit ve nitrat uygunsuzluğu tespit edilmiştir. Dört örnekte (%20) nitrit, yedi örnekte (%35) nitrat tespit edilmiştir. Nitrit uygunsuzluklarında üç örneğin İTASHY ve TS266, bir örneğin ise İTASHY, TS266 ve USEPA (2018) değerlerine uygun olmadığı, nitrat uygunsuzluklarında yedi örneğin USEPA (2018) değerlerine uygun olmadığı tespit edilmiştir. . ANAHTAR KELİMELER: Ambalajlı su, şişelenmiş su, içme suyu, su kalitesi, Şanlıurfa |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/2694 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
676348.pdf | 1.3 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.