Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2689
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorFuat, Tatlı-
dc.date.accessioned2023-03-27T13:00:15Z-
dc.date.available2023-03-27T13:00:15Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2689-
dc.description.abstractBu araştırmada, Tek Tek dağları bölgesinde meraya dayalı koyun yetiştiriciliği yapılan; Haliliye ve Eyyübiye ilçelerine bağlı doğal meralardan farklı dönemlerde (1 Mart, 1 Nisan, 1 Mayıs, 1 Haziran 2020) örnekler toplanmıştır. Örnekleme için dört dönemde, tesadüfen seçilen 4 farklı alana 50x50 cm boyutlarında (0,25 m²) kuadrat yerleştirilerek içeresin de kalan otlar toprak seviyesinden biçilmiştir. Çalışma kapsamında, Şanlıurfa yöresinin, farklı bölgelerdeki meralarından (Mera1, Mera2, Mera3, Mera4) Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerinde elde edilen bitkilere ait kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) ve asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) değerleri belirlenmiştir. Bununla birlikte bu bölgelerde yetiştirilen koyunlardan bu bölgelerde aynı dönemde doğum yapan 30 koyun ve kuzularının kayıtları alınmıştır. Çalışma süresince koyunların ve kuzuların mera başı ve mera sonu canlı ağırlıkları alınmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen veriler tek yönlü varyans analiz metoduna göre analiz edililerek, gruplar arası farklılığın karşılaştırılmasında Duncan çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerinde dört farklı mera bölgesinin ham besin madde içeriklerine ait sonuçlar verilmiştir. KM, HK, HP, HY, NDF ve ADF düzeyleri (%), sırasıyla 25.0.-42.3, 8.04-10.02, 14.33-7.88, 2.38-2.53, 33.46-60.33, 29.33-40.92 değerleri arasında tespit edilmiştir. Dönemlere göre ortalama KM, NDF ve ADF düzeyleri artarken, HP düzeyi azalmıştır. Canlı ağırlık artışı koyunlarda en çok artış gösteren mera 3’teki sürüde görülmüştür. Kuzularda ise canlı ağırlık artışı erkek kuzularda mera ‘teki sürü dişi kuzularda ise en çok artan mera 4’teki sürüde tespit edilmiştir. Bu sonuçla canlı ağırlık artışı sağlanırken yetiştiricilerin ek yemleme ile canlı ağırlık artışının daha fazla olmasını imkân sağlayacaktır.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectMera, Ham besin maddeleri, Kaba yem, İvesi, Canlı ağılıken_US
dc.titleTEK TEK DAĞLARI BÖLGESİNDEKİ DOĞAL MERALARIN YEM DEĞERİ İLE MERADA OTLAYAN İVESİ KUZULARIN BESİ PERFORMANSININ ARAŞTIRILMASIen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
670720.pdf2.69 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.