Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2643
Başlık: BAZI YEMLİK ARPA (Hordeum vulgare L.) ÇEŞİT VE KARIŞIMLARININ TARIMSAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ
Yazarlar: Ayhan, Hüseyin
Anahtar kelimeler: Arpa Karışımları, Verim, Kalite, Fizyoloji
Yayın Tarihi: 2023
Özet: Bu çalışma, 2019-2020 üretim sezonunda, bazı yemlik arpa çeşit ve karışımlarının tarımsal özelliklerinin incelenmesi amacıyla, Şanlıurfa ve Adıyaman lokasyonlarında, tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada materyal olarak yazlık ve alternatif karakterli 18 arpa çeşidi ile bu çeşitlerden oluşturulan karışım kombinasyonları (40 adet) kullanılmıştır. Çalışmada tane verimi, bazı verim öğeleri ile kalite özellikleri, pazarlama fiyatları ve karlılık değerleri incelenmiştir. Bu araştırmada kullanılan saf çeşit ve karışımlardan; Altıkat, Egebeyi ve Kendal saf çeşitleri, Altıkat-Akhisar 98, Kendal-Egebeyi ve Sancak-Egebeyi ikili karışımları ile Kendal-Dara Egebeyi, Kendal-Sancak-Egebeyi ve Dara-Sancak-Egebeyi üçlü karışımları verim yönünden; Önder saf çeşidi, Şahin 91-Önder ikili karışımı ile Şahin 91-Önder-Ayhan üçlü karışımı kalite yönünden; Karahan siyah arpa çeşidi, Dara-Egebeyi ikili karışımı ile Kendal-Dara-Sancak üçlü karışımı karlılık yönünden ön plana çıkmışlardır. Yapılan çalışmada, ikili karışımlar ortalama olarak, arpa yaprak yanıklığı ile külleme hastalıklarını sırasıyla % 10.75 ve % 4.70 oranlarında düşürmüş; verim, protein oranları ve 2.2<x<x
URI: http://hdl.handle.net/11513/2643
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
777024.pdf4.62 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.