Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2639
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorEkinci, Emine-
dc.date.accessioned2023-03-13T08:31:25Z-
dc.date.available2023-03-13T08:31:25Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2639-
dc.description.abstractBu çalışma, Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsü içerisinde yer alan tarla deneme alanlarında ikinci ürün yetiştirme döneminde Şanlıurfa koşullarına 2021´de yürütülmüştür. Atdişi mısır (Zeamays L. var. indentata) çeşidinde tavuk ve azot gübrelerinin verim ve verim unsurlarına etkileri incelenmiştir. Çalışmada tavuk gübresi (TG) oranları 0, 100, 150, 200, 250 kg/da, azot gübresi (N) oranları 10, 20, 30 kg/da ve DKC6092 mısır çeşidi kullanılmış olup, çalışma bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak, ana parseller azotlu gübreler, alt parseller ise tavuk gübresi şekillinde kurulmuştur. Yapılan bu çalışmada bitki boyu, yaprak sayısı, sap kalınlığı, ilk koçan yüksekliği, koçan çapı, koçan uzunluğu, koçan sıra sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi, protein oranı, koçanda tane sayısı, hektolitre ağırlığı, koçanda tane ağırlığı ve sömek oranı incelenmiştir. İncelenen özellikler arasında en yüksek veriler, bitki boyunda (30 kg/da N –100 kg/da T.G.) 196,80 cm, yaprak sayısında (20 kg/da N – 150 kg/da T.G.) 11,56 adet, bitki sap kalınlığında (20 kg/da N – 150 kg/da T.G.) 1,94 mm, ilk koçan yüksekliğinde (30 kg/da N –TG0) 78,03 cm, koçan çapında (20 kg/da N – 150 kg/da T.G.) 4,67 mm, koçan uzunluğunda (20 kg/da N – 150 kg/da T.G.) 21,53 cm, koçan sıra sayısında (20 kg/da N – 250 kg/da T.G.) 15,26 adet, bin tane ağırlığı (10 kg/da N – 150 kg/da T.G.) 339 g, tane veriminde (20 kg/da N – 150 kg/da) T.G.) 1231,16 kg/da, tanede protein oranı (30 kg/da N – 150 kg/da T.G) % 11,46, koçanda tane sayısı (20 kg/da N – 150 kg/da T.G.) 604,804 adet, hektolitre ağırlığında (10 kg/da N – 200 kg/da T.G.) 81,63 kg/hl, koçanda tane ağırlığında (10 kg/da N – 200 kg/da T.G.) 201,82 g ve sömek oranı (20 kg/da N – 150 kg/da T.G.) % 18,49 olarak belirlenmiştir. Yapılan bu çalışmada mısır bitkisine farklı oranlarda uygulanan tavuk gübresi ve azotun mısır üzerinde verim ve verim unsurlarına olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar göz önüne alındığında, 20 kg/da azot – 150 kg/da tavuk gübresi uygulamasının tane veriminde en yüksek sonucu verdiği belirlenmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectTavuk gübresi, azot, verim, atdişi mısır, Şanlıurfaen_US
dc.titleFARKLI MİKTARLARDAKİ AZOT VE TAVUK GÜBRESİ UYGULAMALARININ ATDİŞİ MISIRIN (Zea mays L. var. indentata) VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİLERİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
776391.pdf2.76 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.