Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2635
Title: FARKLI DOZLARDA İMAZAMOX HERBİSİT UYGULAMASININ İMİTOLERANT MERCİMEKTE BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM ve VERİM ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ
Authors: Paç, Caner
Keywords: Lens culinaris M., Mercimek, imazamox tolerans, çeşit tescil
Issue Date: 2023
Abstract: Bu araştırma tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin uygulama alanında 2020-2021 üretim sezonda yürütülmüştür. Araştırmada, EMS (Etyl metyl sulfonate) mutasyonu ile Fırat-87 mercimek çeşidinden elde edilen imidazolinon (İMİ) herbisittolerant mercimek genotipinde (imi-136) farklı dozlarda (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300 ml) imazamox herbisit uygulamasının bitki gelişimi, verim ve verim unsurları üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Varyans analiz sonuçlarına göre; farklı dozlarda herbisit uygulamasının bitki boyu, %50 çiçeklenme gün sayısı ve ilk bakla bağlama gün sayısına etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. %50 bakla bağlama gün sayısı, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane sayısı, biyolojik verim ve tane verimi gibi özelliklerin varyans analiz sonuçları istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, yüksek dozlarda dahi herbisit uygulamalarının imi136 genotipinin yukarıda belirtilen özellikleri olumsuz etkilemediği ve çeşit adayı olarak tescile sunulmasında bir engel olmadığı belirlenmiştir. Uygulanan dozlar arasında ortaya çıkan farklılıkların herbisit uygulama biçimi ve çevresel faktörlerin herbisit etkisini maskelemesinden kaynaklandığı görülmüştür.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2635
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
776980.pdf4.67 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.