Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2625
Başlık: ŞANLIURFA İLİ VİRANŞEHİR İLÇESİNDEKİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİNE ÜYE İŞLETMELERİN YAPISAL ÖZELLİKLERİ
Yazarlar: Delebe, Çiğdem
Anahtar kelimeler: Süt sığırcılığı, Barınak özellikleri, Sağım, Mastitis, Brusella
Yayın Tarihi: 2022
Özet: Bu çalışmada Şanlıurfa ilinin Viranşehir ilçesindeki Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne (DSYB) üyeliği bulunan süt sığırcılığı işletmelerinin genel özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada ilçedeki 262 işletme sahibi ile yapılan anket çalışmasından elde edilen veriler ve DSYB’den temin edilen süt verim kayıtları kullanılmıştır. Anket yoluyla işletme sahiplerine sosyal durumları, barınak özellikleri, yetiştiricilik, yem temini ve besleme, sağım uygulamaları, kayıt tutma, pazarlama koşulları, hayvan sağlığı, karşılaşılan sorunlar ve memnuniyetleri ile ilgili sorular sorulmuş ve alınan cevaplar çeşitli istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda üretici yaş ortalamasının 41.9 ± 13.14 olduğu, ilçede hayvan başına düşen aylık ortalama süt veriminin 351.28±86.33 kg olduğu ve süt veriminin işletme sahiplerinin yaşları ve ailedeki erkek çocuk sayısıyla pozitif düşük korelasyon (Sırasıyla 0.1529 ve 0.1380) gösterdiği, buna karşılık ailede tarım dışı işlerle uğraşan kişi sayısı ile negatif düşük korelasyon (-0.1693) gösterdiği saptanmıştır. Duraklı ya da duraksız barındırma şekli, barınak çatı materyali ve işletme büyüklüğü gibi faktörlerin süt verimine etkisi önemli bulunmuştur.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2625
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
771304.pdf2.53 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.