Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2608
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAslan, Hediye-
dc.date.accessioned2023-03-09T06:20:21Z-
dc.date.available2023-03-09T06:20:21Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2608-
dc.description.abstractBaklagiller grubunda yer alan mercimek, zengin içeriğiyle önemli bir besin kaynağıdır. Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra iyi bir azot bağlayıcı olduğu için toprağa gübre atılmasına gerek bırakmaz ve nadasa bırakılan alanların azalmasına yardımcı olmaktadır. Mercimek Türkiye’de üretim ve tüketim açısından büyük öneme sahip olup, Dünya ticaretinde de önemli bir konumdadır. Bu çalışmada 1961- 2021 yıllarındaki mercimek hasat edilen alanı, üretim miktarı ve verim değerleri alınarak Box-Jenkins Metodu (ARIMA), zaman serilerindeki değişiklikleri dikkate alarak geleceğe yönelik tahminler yapılmıştır. Bu kapsamda; hasat edilen alanı, üretim miktarı ve verim FAO ve TÜİK, dış ticaret yani ithalat ve ihracat verileri için UN Comtrade ve FAO veri tabanlarından yararlanmıştır. Türkiye’de 1961- 2021 yılları arasındaki üretim alanı, üretim miktarı ve verim verileri kullanılarak koşulan ARIMA modellemesi sonucunda modeli sonucunda Türkiye’de mercimek önümüzdeki 5 yıl hasat edilen alan ilk önce artış olacağı sonrasında azalışa geçeceği, üretim miktarı ise giderek artacağı verim ise ilk önce artıp sonra azalacağı öngörülmüştür.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectMercimek Üretimi, Mercimek Ekonomisi, Gelecek Tahmini, ARIMAen_US
dc.titleTÜRKİYE’DE KIRMIZI MERCİMEK ÜRETİMİNİN EKONOMİK AÇIDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Hediye ASLAN tez_cd_20012023.pdf2.73 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.