Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2597
Title: VERMİKOMPOST VE HÜMİK ASİT UYGULAMALARININ BİBER FİDESİNİN KALİTESİNE ETKİLERİ
Authors: Benek, Sultan Nur
Keywords: Capsicum annuum, Solucan gübresi, Hümik Asit, Fide gelişimi ve kalitesi
Issue Date: 2022
Abstract: Bu çalışma, vermikompost ve hümik asidin fide kalitesine olan etkisini belirlemek amacıyla 2021 yılı ilkbahar döneminde Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait plastik serada gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, bitkisel materyal olarak Afat F1 biber çeşidi kullanılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak ise torf içerisine farklı oranlarda (%0, %25, %50, %75 ve %100) vermikompost karıştırılarak 5 farklı yetiştirme ortamı elde edilmiştir. Ayrıca 3 farklı dozda hümik asit (0, 100 ve 200 ppm) uygulaması yapılmıştır. Araştırmada, biber bitkisinin fide boyu (cm), gövde çapı (mm), yaprak sayısı (adet), yaprak alanı (cm²), klorofil indeksi, yaprak taze ve kuru ağırlıkları (gr), gövde taze ve kuru ağırlıkları (gr), kök uzunluğu (cm), kök taze ve kuru ağırlıkları (gr), gövde/kök oranları (taze, kuru) ve toplam bitki kuru ağırlığı (g) özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre vermikompostun miktarı arttıkça bitki boyu, gövde çapı, yaprak sayısı, yaprak alanı, klorofil indeksi, yaprak taze ve kuru ağırlığı, gövde taze ve kuru ağırlıkları, kök taze ve kuru ağırlığı ve toplam bitki kuru ağırlığı değerlerinde azalma olduğu ve bu durumun istatistiksel olarak %1 düzeyinde önem taşıdığı belirlenmiştir. Yetiştirme ortamına farklı oranlarda vermikompost eklenmesi, kök uzunluğunu ve gövde/kök oranlarını arttırdığı belirlenmiştir. Hümik asit (HA) uygulamasının bitki boyu, gövde çapı, yaprak taze ağırlığı, gövde taze ve kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök taze ve kuru ağırlığı, toplam bitki kuru ağırlığı parametreleri üzerine etkisi incelendiğinde; en yüksek değerler 100 ppm uygulamasından; yaprak sayısı, klorofil, gövde/kök oranı (kuru) parametreleri için ise 200 ppm HA uygulamasından elde edilmiştir. Yaprak kuru ağırlığı ve gövde/kök oranına hümik asidin etkisi önemli bulunmamıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2597
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sultan TEZ (BASKI 24.01.2023).pdf1.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.