Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2578
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖkten, Sevim-
dc.date.accessioned2023-02-28T07:42:41Z-
dc.date.available2023-02-28T07:42:41Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2578-
dc.description.abstractBu çalışmada bazı organik atıkların mercimek gelişimine etkisi incelenmiştir. Organik atık olarak melas, fıstık kabuğu ve buğday kepeği kullanılmıştır. Sağlıklı, kaliteli mercimek üretimi ve organik atık kullanılmasının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Organik atıklar 4 farklı (%0, %0,5, %1 ve %2) dozda toprağa uygulanmıştır. Bu çalışma sera koşullarında saksılarda yürütülmüştür. Deneyde kullanılan mercimek bitkileri 3 ay sonra hasat edilip kök ve gövde kısımları analizler için hazırlanmıştır. Hasat sonrası süreçte; mercimek bitkisinin, kök boyu, kök yaş, kök kuru ağırlık, bitki boyu, bitki yaş ve kuru ağırlığı ölçülmüştür. Ayrıca mercimekte klorofil içeriği, toprak enzim aktivitelerinden dehidrogenaz ve üreaz aktiviteye etkileri belirlenip analizleri kontrole göre yapılmıştır. Bu süreç sonucunda yapılan analizlere bakıldığında organik atıkların, mercimek bitkisinde gelişimi için 3 gübre de verimli bulunmuştur. Toprağa uygulanan organik atıkların (melas, fıstık kabuğu, buğday kepeği) bitkideki verimi artırıcı etkisi organik atığın çeşidine, uygulama süresine ve dozuna göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectOrganik gübre, mercimek, toprak enzimi, uygulama dozu , topraken_US
dc.titleBAZI ORGANİK ATIKLARIN MERCİMEK BİTKİSİNE ETKİSİen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
673193.pdf1.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.