Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2578
Başlık: BAZI ORGANİK ATIKLARIN MERCİMEK BİTKİSİNE ETKİSİ
Yazarlar: Ökten, Sevim
Anahtar kelimeler: Organik gübre, mercimek, toprak enzimi, uygulama dozu , toprak
Yayın Tarihi: 2021
Özet: Bu çalışmada bazı organik atıkların mercimek gelişimine etkisi incelenmiştir. Organik atık olarak melas, fıstık kabuğu ve buğday kepeği kullanılmıştır. Sağlıklı, kaliteli mercimek üretimi ve organik atık kullanılmasının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Organik atıklar 4 farklı (%0, %0,5, %1 ve %2) dozda toprağa uygulanmıştır. Bu çalışma sera koşullarında saksılarda yürütülmüştür. Deneyde kullanılan mercimek bitkileri 3 ay sonra hasat edilip kök ve gövde kısımları analizler için hazırlanmıştır. Hasat sonrası süreçte; mercimek bitkisinin, kök boyu, kök yaş, kök kuru ağırlık, bitki boyu, bitki yaş ve kuru ağırlığı ölçülmüştür. Ayrıca mercimekte klorofil içeriği, toprak enzim aktivitelerinden dehidrogenaz ve üreaz aktiviteye etkileri belirlenip analizleri kontrole göre yapılmıştır. Bu süreç sonucunda yapılan analizlere bakıldığında organik atıkların, mercimek bitkisinde gelişimi için 3 gübre de verimli bulunmuştur. Toprağa uygulanan organik atıkların (melas, fıstık kabuğu, buğday kepeği) bitkideki verimi artırıcı etkisi organik atığın çeşidine, uygulama süresine ve dozuna göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2578
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
673193.pdf1.36 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.