Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/2572
Başlık: | GÜVERCİN GÜBRESİ, SOLUCAN GÜBRESİ VE TAVUK GÜBRESİNİN MERCİMEK (Lens culinaris Medic.) GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ |
Yazarlar: | Gündüz, Cemile Ezgi |
Anahtar kelimeler: | Solucan gübresi, tavuk gübresi, güvercin gübresi, mercimek |
Yayın Tarihi: | 2021 |
Özet: | Yaşadığımız dönemde tarım alanında ortaya çıkan negatif etkilerle, organik tarım uygulamaları oldukça önemli bulunmuştur. Bu amaçla toprak iyileştirici olarak doğal olmayan içeriklerle gübrelerin eklenmesine alternatif olarak organik gübreleme tavsiye edilmektedir. Araştırmada mercimek bitkisi ve organik gübreler arasında oldukça tercih edilen solucan, güvercin ve tavuk gübreleri kullanılmıştır. Söz konusu organik gübrelerin mercimek bitkisinin gelişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmada toprak örnekleri 5’er kg’lık plastik saksılara doldurulmuştur. Bu topraklar ilk olarak elekten geçirilmiştir. Toprakların azot eksikliğini gidermek amacıyla DAP (3 g azot/saksı) eklenmiştir. Daha sonra bu topraklar 2’şer kg şeklinde saksılara alınmış ve gübreler belirlenen dozlarda topraklara uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar ve analizler sonucunda organik gübrelerin mercimek bitkisinde gelişimi arttırdığı belirlenmiştir. Uygulanan organik gübreler arasında en çok tavuk gübresinin etkisi görülmüştür. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/2572 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
671637.pdf | 1.19 MB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.