Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2559
Başlık: İKİNCİ ÜRÜN MISIRDAN SONRA BUĞDAYIN SIFIR TOPRAK İŞLEME YÖNTEMİYLE ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Yazarlar: Bulut, Burhan
Anahtar kelimeler: Anıza ekim, toprak işleme yöntemleri, buğday, verim, verim unsurları
Yayın Tarihi: 2018
Yayıncı: t
Özet: Bu çalışma 2017 yılında Mardin Ovasında ekolojik koşullarda buğday tarımında uygulanan geleneksel toprak işlemeli tarımsal üretim yöntemi, azaltılmış toprak işlemeli tarımsal üretim yöntemi ve toprak işlemesiz tarımsal üretim yöntemlerinden sıfır toprak işleme (Anıza Ekim) tarımsal üretim yöntemleri ile yetiştirilmesini karşılaştırarak, maliyet, zaman, enerji, verim üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla 2016-2017 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Çalışmada toprak Penetrasyon direnci, toprak nem içeriği, bitki boyu, metre karedeki başak sayısı, başak boyu, başaktaki tane sayıları, verim, bin tane kütlesi, bitki kök derinliği, bitki sap çapı, zaman tüketimi ve yakıt tüketimi incelenerek ekonomik analiz yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda birim alan için yakıt tüketimi ve zaman kullanımı açışından doğrudan ekim yöntemi (DE) istatistiki olarak önemli bir fark göstererek en düşük sonuçları vermiştir. Bunun yanında verim ve net gelir yönünden elde edilen sonuçlar istatistiki olarak incelendiğinde önemli bir fark göstermemiştir. En düşük değer ortalama 458.3 TL/da ile geleneksel toprak işlemeli (GTİ) yöntemde elde edilirken, azaltılmış toprak işlemeli (ATİ) yöntemde ortalama 468.8 TL/da elde edilmiştir. En yüksek net gelir değeri ise doğrudan ekim (DE) yönteminde 473.3 TL/da olarak elde edilmiştir. Bu da doğrudan ekim yönteminin minimum işlem ve en az yakıt ve zaman kullanımı ile geleneksel toprak işlemeli ve azaltılmış toprak işlemeli yöntemlere göre aynı verim ve geliri sağlamış olması açısından bu araştırmada önemli bir sonuç olarak karşımıza çıkmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2559
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
670590.pdf1.13 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.