Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2559
Title: İKİNCİ ÜRÜN MISIRDAN SONRA BUĞDAYIN SIFIR TOPRAK İŞLEME YÖNTEMİYLE ÜRETİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Authors: Bulut, Burhan
Keywords: Anıza ekim, toprak işleme yöntemleri, buğday, verim, verim unsurları
Issue Date: 2018
Publisher: t
Abstract: Bu çalışma 2017 yılında Mardin Ovasında ekolojik koşullarda buğday tarımında uygulanan geleneksel toprak işlemeli tarımsal üretim yöntemi, azaltılmış toprak işlemeli tarımsal üretim yöntemi ve toprak işlemesiz tarımsal üretim yöntemlerinden sıfır toprak işleme (Anıza Ekim) tarımsal üretim yöntemleri ile yetiştirilmesini karşılaştırarak, maliyet, zaman, enerji, verim üzerine etkilerini tespit etmek amacıyla 2016-2017 vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Çalışmada toprak Penetrasyon direnci, toprak nem içeriği, bitki boyu, metre karedeki başak sayısı, başak boyu, başaktaki tane sayıları, verim, bin tane kütlesi, bitki kök derinliği, bitki sap çapı, zaman tüketimi ve yakıt tüketimi incelenerek ekonomik analiz yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda birim alan için yakıt tüketimi ve zaman kullanımı açışından doğrudan ekim yöntemi (DE) istatistiki olarak önemli bir fark göstererek en düşük sonuçları vermiştir. Bunun yanında verim ve net gelir yönünden elde edilen sonuçlar istatistiki olarak incelendiğinde önemli bir fark göstermemiştir. En düşük değer ortalama 458.3 TL/da ile geleneksel toprak işlemeli (GTİ) yöntemde elde edilirken, azaltılmış toprak işlemeli (ATİ) yöntemde ortalama 468.8 TL/da elde edilmiştir. En yüksek net gelir değeri ise doğrudan ekim (DE) yönteminde 473.3 TL/da olarak elde edilmiştir. Bu da doğrudan ekim yönteminin minimum işlem ve en az yakıt ve zaman kullanımı ile geleneksel toprak işlemeli ve azaltılmış toprak işlemeli yöntemlere göre aynı verim ve geliri sağlamış olması açısından bu araştırmada önemli bir sonuç olarak karşımıza çıkmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2559
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
670590.pdf1.13 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.