Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2492
Başlık: Kardiyovasküler cerrahi hastalarında ameliyat öncesi ve sonrasında D vitamini seviyelerinin incelenmesi / Investigation of D-vitamin levels before and after surgery in cardiovascular surgery
Yazarlar: ÇAKIL, NEVZAT
Anahtar kelimeler: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi = Thoracic and Cardiovascular Surgery
Yayın Tarihi: 2020
Özet: Son zamanlarda yayınlanan çalışmalara göre düşük D vitamini düzeylerinin kardiyovasküler risk faktörleriyle (yaş, diyabet, obezite, metabolik sendrom, kronik böbrek yetmezliği) ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra D vitamin eksikliğinin karotis intima media'da olan kalınlıkta artış, endotelyal disfonksiyonu ve koroner arter kalsifikasyonu gibi subklinik kardiyovasküler hastalıklar ve total mortalitedeki artış ile ilişkisini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Yapılan çalışmalara göre D vitamin düzeyi düşük olan kişilerde kardiyovasküler mortalite ve tüm nedenlere bağlı mortalite düzeyi normal olanlara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Yapılan çalışmaya kardiyovasküler cerrahi operasyonuna alınan 38 (18 erkek, 20 kadın) pediatrik ve çocuk hasta dahil edilmiş olup, hastalardan ameliyat öncesi ve sonrası venöz kan örnekleri alınmıştır. 25-OH vitamin D ölçümü ECLIA yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. İstatistiksel analizler SPSS 25,0 programında, güç analizi ise Gpower programında yapıldı. P<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Hastaların ameliyat öncesi ortalama Vitamin D değerleri 19,253 ng/mL, ameliyat sonrası ise ortalama Vitamin D değerleri 13,962 ng/mL olarak ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda ameliyattan sonra ve önce ölçülen vitamin D seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür (Z=-4,839 ve p=0,000 p<0,001). Hastaların BSA değerinin ameliyat öncesi (r=-0,352, p=0,030) ve sonrası (r=-0,335, p=0,040) vitamin D ile negatif anlamlı bir korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir. Hastaların yaşı ile ameliyat öncesi (r=-0,361, p=0,026) ve sonrası (r=-0,320, p=0,050) vitamin D ile negatif anlamlı bir korelasyona sahip olduğu tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışmaya göre hastaların ameliyat öncesi ortalama D vitamini değerleri 19,253 ng/mL olup, bu değer 20 ng/ml'nin altındadır. Bu durum bize D vitamin değerlerinin kalp hastalıkları açısından önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca D vitamini seviyesinin preoperatif dönemde yüksek olması postoperatif mortalite üzerinde azaltıcı etkili olduğu anlaşılmış, daha düşük D vitamini seviyelerinin hastaların daha kötü klinik seyrine neden olabileceği de anlaşılmıştır. Ayrıca elde ettiğimiz sonuçlara göre düşük yaş ve BSA değerlerine sahip olan hastalarda Vitamin D değerleri yüksek çıkmıştır. Buna göre yaşı ve vücut yüzey alanı yüksek olan hastalarda Vitamin D değerleri düşük çıkmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2492
Koleksiyonlarda Görünür:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
637253.pdf1.58 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.