Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2450
Başlık: Şanlıurfa yöresinde çim bitkisi yetiştiriciliğinde toprak altı damla sulama sistemlerinin kullanabilme olanakları / Possibilities of using subsurface drip irrigation systems in grass plants grown in Şanliurfa
Yazarlar: CARUS, İSMAİL
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture Dizin:Damla sulama sistemi = Drip irrigation system ; İngiliz çimi = Lolium perenne L.
Yayın Tarihi: 2019
Özet: Şanlıurfa yöresinde 2017 Mayıs – 2018 Ağustos ayları arasında yürütülen çalışmada, çim bitkisinin 15 cm kök derinliğine döşenen toprak altı damla sulama laterallerinin çim bitkisindeki yeşil ve kuru ot verimine (m2gr-1), yaprak su içeriğine, klorofil miktarına etkileri ve ekonomik analizinin (elektrik, işçilik ve benzin masraflarının) belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, Class A Pan'dan okunan buharlaşma miktarının %50'si (T1), %75'i (T2), %100'ü (T3), %125'i (T4) ve %150'sinin (T5) sulama suyu olarak uygulandığı, 2 metre uzunluğunda 1 metre genişliğinde 5 konu 3 tekerrür olarak oluşturulmuştur. Çalışmanın klorofil analiz sonuçlarına göre, tüm konular her iki dönemde istatistiksel olarak farklı gruplarda yer almıştır. Çalışmanın her iki döneminde klorofil değeri en düşük T1, en yüksek T5 konularından elde edilmiştir. Sulama konularının yaprak su içeriği sonuçlarına göre, denemenin ilk döneminde T1 konusu hariç diğer tüm konular istatistiksel olarak aynı grupta yer almıştır. Denemenin ikinci döneminde ise, T3 konusuna göre, T1, T2 ve T5 konuları istatistiksel olarak farklı, T4 konusu ise aynı grupta yer almıştır. Yaprak su içeriği en düşük T1 konusundan en yüksek T5 konusundan elde edilmiştir. Çalışma dönemlerinin yaş ağırlık analiz sonuçlarına göre konular arasında TUKEY testinde farklılık görülmemiştir. Fakat sulama konuları arasında çalışma dönemlerinin ortalamasına göre yeşil ot verimi en yüksek T5, en düşük T1 konusundan elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen verilere göre; toprak altı damla sulama sisteminin çim bitkisinde verimi arttırdığı ve Şanlıurfa yöresinde kullanımının uygun olduğu görülmüştür. Şanlıurfa yöresinde çim bitkisine Class A Pan'dan okunan değerin %75'nin sulama suyu olarak uygulanması ile istenilen çim kalitesine ulaşılabildiği görülmüştür. Sulama konularına göre en ekonomik T1 konusu olarak belirlenmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2450
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
568413.pdf2.12 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.