Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2444
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorVURAL YILDIZ, KEVSER-
dc.date.accessioned2020-10-30T09:32:21Z-
dc.date.available2020-10-30T09:32:21Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2444-
dc.description.abstractÜlkemizde özellikle geleneksel peynirlerin küçük ölçekli işletmeler veya aile işletmelerinde üretiminde çiğ sütün pastörize edilmeden doğrudan kullanımı yaygın bir uygulamadır. Peynir üretiminde çiğ süt kullanımı mikrobiyolik riskler taşıdığı halde, bugün ülkemizde üretilen çoğu geleneksel peynirin starter kültürünün bulunmayışı nedeniyle, pastörizasyon, doğal florayı bozup, ürünün tipik tat-aromasını değiştirdiğinden tercih edilmemektedir. Bu çalışmada çiğ sütten üretilen peynirlerin ışınlama işlemi ile mikrobiyolojik olarak güvenli hale getirilebilme olanağı araştırılmıştır. Üretilen yağsız beyaz peynir örnekleri 1 gece salamurada bekletildikten sonra vakum paketlenmiş ve 3 gruba ayrılarak her bir gruba sırasıyla 1 kGy, 2 kGy ve 3 kGy dozlarda Gama Işınlama işlemi uygulanmıştır (TAEK/SANEM). Kontrol grupları olan ışınlama işlemi uygulanmamış pastörize süt ve çiğ süt peynirleriyle birlikte toplam 5 grup peynir üretilmiştir. Peynir örneklerinin 4±1 °C'de 60 günlük depolama sırasında kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri analiz edilmiştir. Genel bileşim analizi üretimin 1. haftası içinde, diğer analizler üretimin 1, 30 ve 60. günlerinde yapılmıştır.Sonuç olarak ışınlamanın peynirlerin mikrobiyolojik yükünü azaltığı ve kontrol gurubu peynirlerden farklı kimyasal değişim olmadığı gözlemlenmiştir.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectGıda Mühendisliği = Food Engineeringen_US
dc.titleÇiğ sütten üretilen yağı azaltılmış beyaz peynirin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri üzerine ışınlamanın etkisi / The effect of irrigation on some microbiological and chemical properties of white cheese oil reduced from raw milken_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
572745.pdf1.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.