Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2444
Title: Çiğ sütten üretilen yağı azaltılmış beyaz peynirin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri üzerine ışınlamanın etkisi / The effect of irrigation on some microbiological and chemical properties of white cheese oil reduced from raw milk
Authors: VURAL YILDIZ, KEVSER
Keywords: Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Issue Date: 2019
Abstract: Ülkemizde özellikle geleneksel peynirlerin küçük ölçekli işletmeler veya aile işletmelerinde üretiminde çiğ sütün pastörize edilmeden doğrudan kullanımı yaygın bir uygulamadır. Peynir üretiminde çiğ süt kullanımı mikrobiyolik riskler taşıdığı halde, bugün ülkemizde üretilen çoğu geleneksel peynirin starter kültürünün bulunmayışı nedeniyle, pastörizasyon, doğal florayı bozup, ürünün tipik tat-aromasını değiştirdiğinden tercih edilmemektedir. Bu çalışmada çiğ sütten üretilen peynirlerin ışınlama işlemi ile mikrobiyolojik olarak güvenli hale getirilebilme olanağı araştırılmıştır. Üretilen yağsız beyaz peynir örnekleri 1 gece salamurada bekletildikten sonra vakum paketlenmiş ve 3 gruba ayrılarak her bir gruba sırasıyla 1 kGy, 2 kGy ve 3 kGy dozlarda Gama Işınlama işlemi uygulanmıştır (TAEK/SANEM). Kontrol grupları olan ışınlama işlemi uygulanmamış pastörize süt ve çiğ süt peynirleriyle birlikte toplam 5 grup peynir üretilmiştir. Peynir örneklerinin 4±1 °C'de 60 günlük depolama sırasında kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri analiz edilmiştir. Genel bileşim analizi üretimin 1. haftası içinde, diğer analizler üretimin 1, 30 ve 60. günlerinde yapılmıştır.Sonuç olarak ışınlamanın peynirlerin mikrobiyolojik yükünü azaltığı ve kontrol gurubu peynirlerden farklı kimyasal değişim olmadığı gözlemlenmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2444
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
572745.pdf1.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.