Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2436
Title: Bazı tek yıllık baklagil yem bitkilerinde azotlu gübrelemenin verim ve verim öğelerine etkisi / The effect of nitrogen fertilization on yield and yield componentsof some one year forage crops
Authors: YÜCEL, NİDAL
Keywords: Ziraat = Agriculture
Issue Date: 2019
Abstract: Bu araĢtırma, ġanlıurfa ili Harran ovası ekolojik koĢullarında bazı tek yıllıkbaklagil yem bitkilerinde azotlu gübrelemenin verim ve verim ögelerine etkilerini belirlemek amacıyla 2017-18 yıllarında Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eyyübiye Kampüsü araĢtırma alanında tesadüf blokları bölünmüĢ deneme desenine göre kurulmuĢtur. ÇalıĢmada ana parselleri baklagilyembitkileri (yaygın fiğ, Macar fiği ve yem bezelyesi), alt parselleri ise azot dozları (0, 5, 10, 15 kg/da) oluĢturmuĢtur. AraĢtırma bulgularına göre %50 çiçeklenme gün sayısı karakterinin, en erken 103.00 gün ile yaygın fiğde 5,10 ve 15 kg/da azot dozundan ve Macar fiğinin 10 ve 15 kg/da azot dozundan, % 50 çiçeklenme gün sayısı karakterinin en erken 107.00 gün ile yem bezelyesinde 5,10 ve 15 kg/da azot dozundan, bitki boyu karakterinin en yüksek değeri yem bezelyesinin 15 kg/da azot dozundan 73.60 cm, en yüksek bitki baĢına dal sayısının yem bezelyesinde 15 kg/da azot dozundan 18.60 adet, yeĢil ot verimi karakterinin en yüksek değeri 2496.60 kg/da ile Macar fiğinin 10 kg/da azot dozundan, en yüksek kuru ot veriminin 546.40 kg/da ile Macar fiğinin 10 kg/da azot dozundan, kuru otta en yüksek protein oranı %32.62 ile yaygın fiğin 15 kg/da azot dozundan elde edilmiĢtir. ġanlıurfa ve benzer ekolojilerde sonbahar ekimlerinde Macar fiğinin yem bezelyesi ve yaygın fiğden daha yüksek yeĢil ot ve kuru ot verimi sağladığı, ot kalitesi dikkate alındığında ise yaygın fiğin 15 kg/da azot dozu önerilebilir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2436
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
570699.pdf2.79 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.