Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2435
Başlık: Şanlıurfa koşullarında Echinacea purpurea bitkisinin verim ve bitkisel özelliklerinin belirlenmesi / Determination of yield and plant characteristics of E. purpurea plant in Sanliurfa conditions
Yazarlar: SATICI, MİNE
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture
Yayın Tarihi: 2019
Özet: Araştırma, Ekinezya (Echinacea purpurea L. Moench)'nın, Şanlıurfa koşullarında, verim ve bazı tarımsal özelliklerini belirlemek amacıyla, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Osmanbey Yerleşkesi, Tarımsal Araştırma ve Uygulama Alanında, 2018 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Gözlemler 2017 yılında dikilen bitkilerde tesadüfen seçilen, 50 bitkiden alınmıştır. Sezon boyunca 4 biçim alınmış ve biçimlere göre bitki boyu (5.00-70.00 cm), dal sayısı (1.00-5.00 adet/ocak), yan dal sayısı (0.00-16.00 adet/bitki), çiçek sayısı (1.00-17.00 adet/bitki), yeşil herba verimi (1.00-270.70 g/bitki), kuru herba verimi (0.078-69.76 g/bitki), kuru yaprak verimi (0.005-22.54 g/bitki), taze çiçek verimi (1.00-76.58 g/bitki), kuru çiçek verimi (0.014-17.79 g/bitki), taze kök verimi (4.78-94.85 g/bitki), kuru kök verimi (1.35-35.73 g/bitki), kuru yaprakta uçucu yağ oranı (% 0.01), kuru kökte uçucu yağ oranı (% 0.03), kuru sapta uçucu yağ oranı (% 0.03) ve kuru çiçekte uçucu yağ oranı (% 0.04), kuru rozet yaprakta uçucu yağ oranı (% 0.03) gözlemleri alınmıştır. Ayrıca, uçucu yağda ana bileşen olarak %14.61 2-Hexyl hydroperoxide olduğu ve bunu %11.62 Verbenol, %10.52 3-Hexyl hydroperoxide, % 8.64 Caryophyllene oxide izlendiği saptanmıştır. Elde edilen verilerin genel ortalamaları ve standart sapmaları hesaplanmıştır. İncelenen özellikler yönünden bitkiler arasında büyük varyasyonlar saptanmış ve en yüksek değerler birinci biçimden elde edilmiştir. Genel olarak sıcaklık artışı ve geciken biçimler verimi düşürmüştür.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2435
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
575539.pdf5.32 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.