Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11513/2408
Başlık: | Şanlıurfa yöresi koyun yetiştiriciliği yapılan bazı bölgelerde doğal meraların ham besin madde içeriklerinin belirlenmesi / Determination of crude nutrient content of natural pastures in Şanlıurfa province |
Yazarlar: | LAFÇI, NESLİHAN |
Anahtar kelimeler: | Ziraat = Agriculture |
Yayın Tarihi: | 2019 |
Özet: | Bu çalışmada, Şanlıurfa yöresi, farklı bölgelerdeki meraların (Mera1, Mera2, Mera3, Mera4) Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerine ait kuru madde (KM), ham kül (HK), ham protein (HP), ham yağ (HY), nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) ve asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) değerleri belirlenmiştir. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran, dönemlerine ait KM, HK, HP, HY, NDF ve ADF düzeyleri (%), Mera1 bölgesinde sırasıyla 26.6-42.8, 7.9-8.5, 17.4-8.2, 2.3-2.1; 36.3-62.1, 27.5-39.7; Mera2 bölgesinde sırasıyla; 28.8-45.5, 8.4-9.1, 16.7-7.4, 2.0-2.7; 35.9-63.7, 30.7-40.1 Mera3 bölgesinde sırasıyla; 24.7-45.6, 6.9-10.7, 15.5-7.0, 2.6-2.1; 33.6-68.6, 31.5-44.7; Mera4 bölgesinde sırasıyla; 26.4.-40.8, 8.4-9.5, 16.1-7.5, 2.5-2.7; 35.8-59.5, 29.6-39.8 değerleri arasında tespit edilmiştir. Tüm mera bölgelerindede dönemlere göre KM, NDF ve ADF düzeyleri önemli düzeyde (P<0.01) artarken, HP düzeyi önemli derecede azalmıştır (P<0.01). Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran dönemlerinde dört farklı mera bölgesinin ham besin madde içeriklerinin genel ortalamaları KM, HK, HP, HY, NDF ve ADF düzeyleri (%), sırasıyla 26.6.-43.5, 7.9-9.5, 16.4-7.5, 2.3-2.4; 35.4-433, 29.8-41.3 değerleri arasında tespit edilmiştir. Dönemlere göre ortalama KM, NDF ve ADF düzeyleri artarken, HP düzeyleri azalmıştır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/2408 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
606230.pdf | 732.92 kB | Adobe PDF | Göster/Aç |
DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.