Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2357
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAKKOYUN, MÜZEYYEN-
dc.date.accessioned2020-10-22T11:22:46Z-
dc.date.available2020-10-22T11:22:46Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/2357-
dc.description.abstractYürütülen bu araştırma ile Şanlıurfa ilindeki biber üreticilerinin bireysel ve işletme özellikleri incelenerek, iyi tarım uygulamalarını (İTU) benimsemede etkili olan faktörler belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada, Şanlıurfa İli'nde Şanlıurfa biberi üretimi yapan 87 üretici ile yüz yüze anket yapılmak suretiyle elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırmada tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre biber üreticisi işletmecilerin önemli bir kısmının ilkokul (%37.78) ve ortaokul (%24.44) mezunu olduğu belirlenmiştir. Biber üretiminde daha çok yabancı işgücünden faydalandıkları belirlenmiştir. Araştırmada, işletme arazisinin %35.39'unda sebze üretimi, %23.22'sinde endüstri bitkileri, %22.59'unda tahıl ve %18.80'inde meyve tarımı yaptıkları saptanmıştır. Biber üreticilerin tamamının İTU'nı yapmadıkları belirlenmiş olup %44.45'inin ise İTU' dan haberdar bile olmadıkları saptanmıştır. Üreticilerin İTU'nı yapmama nedenleri arasında uygulama kriterlerini bilmeme (%25.50) ilk sırada yer almaktadır. İTU ile ilgili yayım çalışmalarının yeterli olmaması nedeniyle üreticiler bilgi eksikliği çekmektedirler. İTU örtü altı ve seralardaki yaş sebze ve meyve tarımında devlet tarafından desteklenmektedir. Uygulamaya geçmemede diğer önemli nedenlerin ise alt yapı eksikliği (%25.20), devlet desteğinin yeterli olmaması (%24.60) olarak belirlenmiştir. Şanlıurfa biber üreticilerinin İTU kapsamında üretim yapabilmeleri için ise gerekli alt yapıya ihtiyaçları vardır. Şanlıurfa biberi coğrafi işaretli bir ürün olarak İTU kapsamında üretilerek güvenilirliği artacaktır. Üretilen biberden elde edilen isotun da ihracat potansiyeli artacaktıren_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectZiraat = Agricultureen_US
dc.titleBiber üreticilerinin iyi tarım uygulamaları hakkında farkındalık düzeylerinin belirlenmesi: Şanlıurfa ili örneği / Determination of awareness levels of pepper producers about good agricultural practices: A case of Sanliurfaen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
606219.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.