Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2338
Title: 0900 ziraat kiraz çeşidinde bor ve çinko içerikli yaprak gübrelerinin bazı meyve kalite özellikleri ile bitki besin elementi düzeyleri üzerine etkileri / The effects of leaf fertilizers with boron and zinc content on some fruit quality properties and plant food element levels in 0900 ziraat cherry variety
Authors: ALDANMAZ, Şükran
Keywords: Mühendislik Bilimleri = Engineering Sciences
Issue Date: 2020
Abstract: 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Bor ve Çinko İçerikli Yaprak Gübrelerinin Bazı Meyve Kalite Özellikleri İle Bitki Besin Elementi Düzeyleri Üzerine Etkilerini incelemek için Yeşilli (Mardin) ilçesinde, iki üreticiye ait kapama kiraz bahçesinde 2018 yılında yürütülen bu çalışmada, Prunus mahaleb L. anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat kiraz çeşidinde; Kontrol, 1. Uygulama (Maxifruit), 2. Uygulama (Fertileader®Oris) ve 3. Uygulama (Fertileader® Oris + Fertileader® Alpha) yaprak gübreleri kullanılarak, tam çiçeklenmeden 15 ve 30 gün sonra iki kez sırt pülverizatörü ile ağaçlara püskürtülmüştür. Çalışmada her iki bahçeye ait yapraklarda ve meyvelerde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, B bitki besin element içerikleri tespit edilmiştir. Hasat edilen meyvelerden; ortalama meyve ağırlığı, meyve eni, boyu ve yüksekliği, meyve eti sertliği, meyve sap uzunluğu, meyve kabuk rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit, pH değeri ve çekirdek ağırlığı gibi kalite özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, kullanılan yaprak gübrelerinin yaprak örneklerindeki N, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn ve B içeriğine etkisi önemli bulunmuştur. Yaprak örneklerindeki P içeriğine ise herhangi bir etkisi bulunmamıştır. Yaprak örneklerinde en yüksek N içeriği (% 2.18) 1. Uygulamada, en yüksek K içeriği (%2.31) 2. Uygulamada, en yüksek Ca içeriği (%1.90) 3. Uygulamada, en yüksek Mg içeriği (%0.53) 3. Uygulamada, en yüksek Fe içeriği (129.84 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek Cu içeriği (14.93 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek Zn içeriği (24.52 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek Mn içeriği (42.03 ppm) 3. Uygulamada, en yüksek B içeriği (40.61 ppm) ise 3. Uygulamada kullanılan yaprak gübrelerinden elde edilmiştir. Kullanılan yaprak gübrelerinin meyve örneklerindeki makro ve mikro besin elementlerine etkisi, P ve Cu hariç, önemli (N, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve B) bulunmuştur. Kullanılan yaprak gübresinin meyve kalite kriterlerine etkisinde ise meyve ağırlığı, çekirdek ağırlığı, meyve eti sertliği, SÇKM ve asitlik değerlerinde önemli etkileri tespit edilmiştir. Yaprak gübresi uygulamalarında en ağır meyve 8.41 g ile 2. Uygulamadan, en sert meyve 297.78 g ile 2. Uygulamadan, en fazla çekirdek ağırlığı 0.57 g ile 3. Uygulamadan, en yüksek SÇKM oranı % 17.23 ile 1. Uygulamadan, en yüksek titre edilebilir asitlik miktarı % 0.65 ile 1. Uygulamadan elde edilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2338
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
613229.pdf4.11 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.