Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2307
Title: Şanlıurfa koşullarında ara ürün olarak farklı hasat zamanlarında yaygın fiğ (Vicia sativa L.), Macar fiği (Vicia pannonica crantz.) ve yem bezelyesi (Pisum sativum L.)'nde tarımsal karakterlerin belirlenmesi / Determination of agricultural characteristics in variantharvest (Vicia sativa L.), Hungary fee (Vicia pannonica crantz.) and feed pea (Pisum sativum L.)
Authors: TANKUŞ, HAKAN
Keywords: Ziraat = Agriculture ; Adi fiğ = Vetch ; Macar fiği = Hungarian vetch ; Yem bezelyesi = Forage pea
Issue Date: 2020
Abstract: Araştırma, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eyyübiye kampüsü uygulama alanında 2018 yılının Ekim ayının ikinci haftasında tesadüf bloklarının bölünmüş parseller deneme desenine göre düzenlenip, 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede ana parselleri farklı baklagil türleri Yaygın fiğ (Selçuk 99), Macar fiğ (Tarm Beyazı) , Yem Bezelyesi (Gölyazı) çeşitleri alt parselleri ise 3 farklı hasat zamanı (%50 çiçeklenme dönemi, alt baklaların oluşum dönemi, alt baklaların dolum dönemi) oluşturmuştur. Çalışmada; ana sap uzunluğu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, ADF oranının etkisi istatistiki olarak önemli olmakla birlikte NDF oranında ise önemsiz bulunmuştur. Araştırmamda elde edilen sonuçlara göre; en yüksek bitki boyu değeri 221.17 cm ile yem bezelyesinin alt bakla oluşumu döneminden. yeşil ot veriminde en yüksek değere 2462.78 kg/da ile %50 çiçeklenme döneminde, kuru ot veriminde en yüksek değere 546.12 kg/da olarak alt bakla dolum döneminde, ham protein oranı karakterinde en yüksek oranın %27.34 ile %50 çiçeklenme döneminde, ADF oranında en yüksek değere %39.94 ile yem bezelyesinde %50 çiçeklenme döneminde ve NDF oranında rakamsal olarak en yüksek değere ise %41.82 ile macar fiğinde alt bakla oluşumu döneminde elde edilmiştir. Bölgenin koşulları göz önüne alınıp ortaya konulan sonuçlar bir bütün halinde değerlendirildiğinde, yem bezelyesi türüne ait Gölyazı çeşidi, alt baklaların dolum döneminde hasat edilmesiyle yüksek verim ve kaliteli ot alınabileceği bir seçenek olacaktır
URI: http://hdl.handle.net/11513/2307
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
633222.pdf3.21 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.