Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/2266
Başlık: Farklı yöntemlerle kurutmanın şeker pancarı yaprağı besin madde kompozisyonu ve by-pass protein içeriği üzerine etkilerinin belirlenmesi / Determining effect of different drying methods on nutrient composition and by-pass protein content of sugar beet leaves
Yazarlar: ALJASSEM, KHAVLA
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture
Yayın Tarihi: 2020
Özet: Bu çalışma farklı kurutma yöntemlerinin şeker pancarı yapraklarının (ŞPY) besin bileşimi ve by-pass protein içeriğine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tüm kurutma yöntemleri için besin madde içerikleri, by-pass protein ve nispi yem değeri (NYD) belirlenmiştir. Şeker pancarı yaprakları 9 kurutma yöntemi kullanılarak: Güneş altında kurutma, Gölgede kurutma, %30 ağırlık kaybına kadar güneşte ve sonrası gölgede kurutma, %50 ağırlık kaybına kadar güneşte ve sonrası gölgede kurutma, %70 ağırlık kaybına kadar güneşte ve sonrası gölgede kurutma, 100oC etüvde 24 saat kurutma, 60oC etüvde 48 saat kurutma, 2 dakika mikro dalgada (en yüksek sıcaklık) sonrası 60oC etüvde 48 saat kurutma, 2 dakika mikro dalga sonrası gölgede şeklinde kurutulmuştur. Güneş altında kurutulmuş numuneler en düşük kuru madde (KM) ve en yüksek organik madde (OM) 'ye sahipken, ham selüloz (HS) değerlerinin ise en yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). %50 veya % 70 ağırlık kaybına kadar güneşte ve sonrası gölgede kurutma ADF ve NDF için en düşük değerleri vermiştir (P<0.05). 2 dakika süre ile mikro dalgada (en yüksek sıcaklık) kurutma sonrası 48 saat boyunca etüvde 60°C'de kurutma by-pass protein değerini artırmıştır. Bu çalışmada, %50 veya %70 ağırlık kaybına kadar güneşte ve sonrası gölgede kurutma yöntemleri nispi yem değerini (NYD) artırmıştır. Bu çalışma, kullanılan tüm kurutma yöntemlerinin besin bileşim üzerinde etkili olabileceğini ve NYD değerleri göz önüne alındığında %50 veya %70 ağırlık kaybına kadar güneşte ve sonrası gölgede kurutma yöntemlerinin tercih edilebileceği sonucuna varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Şeker Pancarı Yaprağı, Besin Madde İçeriği, Nispi Yem Değeri, Kurutma Yöntemleri
URI: http://hdl.handle.net/11513/2266
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
635016.pdf1.02 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.