Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11513/2265
Title: | Bazı soya [Glycine max. L. (Merill)] çeşitlerinin mardin ili ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilebilme olanakları / Some soya [Glycine max. L. (Merill)] types of cultivation as a second product in mardin province ecological conditions |
Authors: | Gümüş, Zakir |
Keywords: | Ziraat = Agriculture |
Issue Date: | 2020 |
Abstract: | Bu araştırma, Mardin koşullarında ikinci ürün olarak bazı soya çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacıyla 2019 üretim yılında, Mardin İli Kızıltepe İlçesi Kaynarca Köyü'nde, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, farklı olgunlaşma gurubuna giren 10 soya çeşidi (Prota, Anp-2018, Sharkey, Malina, Altınsoy, Nazlıcan, Cinsoy, Umut-2002, Samsoy, Adasoy) materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada, bitki boyu, bitki başına boğum sayısı, bitki başına yan dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bitki başına bakla sayısı, bakla başına tohum sayısı, hasat indeksi, bin tohum ağırlığı, dekara verim, yağ oranı, çıkış süresi, ilk çiçeklenme süresi, fizyolojik olgunlaşma gün sayısı özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda bitki boyunun 41.20-104.83 cm, bitki başına boğum sayısı 15.06-18.13 adet, bitki başına yan dal sayısı 3.56-4.66 adet, İlk bakla yüksekliği 4.43-16.60 cm, bitki başına bakla sayısı 81.50-133.90 adet, bakla başına tohum sayısı 1.89-2.37 adet, hasat indeksi % 40.53-60.9, bin tohum ağırlığı 141.23-204.31 g, dekara verim 166.66-332.14 kg/da, yağ oranı % 15.20-20.2, çıkış süresi 5.33-7.33 gün, ilk çiçeklenme süresi 25.66-38.33 gün, fizyolojik olgunlaşma gün sayısı 97.00-131.33 gün arasında kaldığı saptanmıştır. |
URI: | http://hdl.handle.net/11513/2265 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
636977.pdf | 1.51 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.