Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/2123
Title: Yeni bir izotonik içecek olarak; nar, kızılcık ve karadut suları ile zenginleştirilmiş elma suyu üretim olanakları / As a new kind of isotonic drinks; the possibilities of the production of apple juice enriched by pomegranate, cranberry and black mulberry juice
Authors: TOĞRUL, ÖZNUR
Keywords: Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Issue Date: 2019
Abstract: Bu çalışma yörede yaygın olarak kullanılan nar, kızılcık ve karadut gibi yüksek oranda fenolik ve antioksidan madde içeren meyvelerin elma suyuna katılarak besin değeri arttırılmış yeni bir izotonik içecek elde etmek üzere yapılmıştır. Belirli oranlarla hazırlanmış içecekler 500 ml lik cam şişelerde ve oda sıcaklığında 180 gün süreyle depolanmıştır. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda; depolama boyunca; asitlik düzeylerinde bir artma meydana gelirken, pH, renk, TFM ve antioksidan değerlerinde bir azalma görülmüştür. Toplam kurumadde miktarı, SÇKM ve kül değerlerinde meydana gelen değişimler istatiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Kül değerleri ortalama 0.385-0.422 (%) aralığında bulunmuştur. TFM değeri en yüksek nar-elma içeceğinde 50.49-101.10 mg gallik asit/g aralığında belirlenmiştir. İçeceklerin oda sıcaklığında belli bir süre kolaylıkla depolanabileceği ve böyle bir ürünün tüketiciler tarafından talep göreceği belirlenmiştir. In this study, a new isotonic drink had been prepared whose nutrition level increased by adding frequently local-consumed fruits of each pomegranate, cranberry and black mulberry juices which contains phenolic and antioxidant into apple juices. The drinks prepared at stated ratios had been stored at 500 ml glass bottles at room temperature in time of 180-days. In the result of evaluations by statistics, it is understood that there is an increase in acidicity level and a decrease in pH, colour, TFMM and antioxidant levels during storage. Also, it is found that adding other fruit juices into apple juice resulted the product to be less liked in sensation. The changes occuring in the total amount of dry matter, TSS and ash values are found statistically in significant. Ash values are found in the average range 0.385-0.422(%). The value of total phenolic compound (TFM) is determined in the range of 50.49-101.10 mg gallic acid/g in the highest pomegranate-apple beverage. It is determined that drinks can be stored easily at room temperature for a certain period and such a product will be demanded by consumers.
URI: http://hdl.handle.net/11513/2123
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
549914.pdf988.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.