Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1990
Title: Melissa bitki ekstraktının dondurma üretiminde kullanım imkanının araştırılması / Investigation of possible use of Melissa officinalis extract in ice cream production
Authors: ÇINAR, MESUT
Keywords: Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Issue Date: 2016
Abstract: Bu çalışmada, dondurma miksine %3 (yarım yağlı) ve %8 (yağlı) yağ içerecek şekilde krema ilave edildikten sonra, Melisa bitki ekstraktı (%0, %3, %6 ve %9) eklenerek dondurma üretilmiştir.Üretilen dondurmaların kimyasal, fiziksel ve duyusal özellikleri analiz edilmiştir. Dondurma miskine %3 Melisa bitki ekstraktı ilavesinin, diğer ekstrakt oranlarına göre dondurmaların fiziksel ve kimyasal özelliklerine daha az olumsuz etki göstermiştir. %3 Melisa bitki ekstraktlı dondurma örneklerinin duyusal panel testinde de en yüksek genel kabul edilebilirlik puanı alması dikkate değer bir veri olarak ortaya konulmuştur. Bu açıdan bakıldığında Melisa bitki ekstraktının dondurma üretiminde doğal bir katkı maddesi olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Böylece, Melisa bitki ekstraktı kullanılarak üretilen dondurmalar duyusal özellikleri geliştirilmiş yeni bir ürün olarak tüketicilerin beğenisine sunulabilecektir. In this study in the freezing mix 3% (half fat) and 8% (fatty) after addition of cream to contain oil , Melissa plant extract (0% , 3%, 6% and 9 % ) was added to the ice cream is produced. Ice creams were examined for their physical, chemical, and sensorial properties. Ice cream Melissa plant extract additional 3% of sluggish , showed less negative impact on the physical and chemical properties of freezing rate than other extracts. 3% of MelissaPlant extracts is also receiving the highest overall score in the sensory panel acceptance test has been proposed as a remarkable example of the freeze data . Melissa plant extract ice cream production in this respect has concluded that, when used as a natural additive. Thus, the ice cream produced using plant extracts Melisa be presented to consumers as a new product developed sensory properties .
URI: http://hdl.handle.net/11513/1990
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
444035.pdf1.31 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.