Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1938
Title: Şanlıurfa ilinde tüketime sunulan yöresel peynirlerde Listeria monocytogenes izolasyonu ve identifikasyonu / The isolation and identification of Listeria monocytogenes consumption of local cheese in Sanliurfa province
Authors: DENİZ, İBRAHİM HALİL
Keywords: Veteriner Hekimliği = Veterinary Medicine Dizin:Besin kirlenmesi = Food contamination ; ISO = ISO ; Koyunlar = Sheep ; Listeria = Listeria ; Listeria monocytogenes = Listeria monocytogenes ; Peynirler = Cheeses ; Polimeraz zincirleme reaksiyonu = Polymerase chain reaction ; Veteriner hekimlik = Veterinary medicine ; Şanlıurfa = Şanlıurfa
Issue Date: 2016
Abstract: Bu çalışma Şanlıurfa İli ve İlçelerinde semt pazarlarında tüketime sunulan çiğ koyun ve inek sütünden yapılmış yöresel Urfa peynirlerinde Listeria monocytogenes kontaminasyonunun varlığını ve oranını tespit ederek halk sağlığı açısından risklerini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışma kapsamında semt pazarlarından toplanan 97 adet peynir örneği Listeria monocytogenes açısından ISO 11290-1 tekniği ile kültür ekimi ile izolasyonu yapılmış ve Real- time PCR ile identifiye edilmiştir. 97 peynir örneğinin incelendiği çalışmamızda; 3 adet (% 3.09) Listeria monocytogenes etkeni tespit edilmiştir. Çalışma verileri, Şanlıurfa İli ve ilçelerinde geleneksel yöntemlerle üretilip semt pazarlarında açıkta satılan peynirlerin, Listeria monocytogenes ile kontamine olduğu ve bu peynirlerin halk sağlığı açısından riskli olduğu ve tehlike oluşturabileceği sonucuna varılmıştır. This study was conducted in order to explore and identify the existence and rate of Listeria monocytogenes contamination in cheese made from local cow and sheep milk and also assessing risks to public health in Şanlıurfa province. Within the aim of study, 97 different cheese samples had been collected from local markets, isolation was done by ISO 11290-1 technique regarding Listeria monocytogenes and were identified by Real-time PCR. The study examined 97 cheese; 3 (3.09%) Listeria monocytogenes factors have been identified. Obtained data, it was found that these traditionally made cheese and openly sold cheese in neighborhood markets is contaminated with Listeria monocytogenes in conclusion create a risk and danger to public health.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1938
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
450774.pdf1.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.