Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1928
Title: Kuşburnunun (Rosa canina L.) insan kanındaki bazı değerleri üzerindeki etkileri / The effect of roseship (Rosa canina L.) on some values in human
Authors: AYAZ, MAHMUT
Keywords: Biyoloji = Biology Dizin:Analiz = Analysis ; Kuşburnu = Rose hip
Issue Date: 2018
Abstract: Bu çalışma, Kuşburnunun (Rosa canina L) insan kanındaki bazı değerleri üzerindeki etkilerini araştırmak için 2018 yılında yapılmıştır. Çalışma alanı Malatya, Şanlıurfa ve Adana illerinde yetişenaynı kuşburnu (Rosa canina spp.) türlerinden oluşan örneklerden alınmıştır. Denek olarak yetişkin gönüllü 6 kişi, 3 grup olarak birer hafta ara ile 21 günlük çalışma planlanmıştır. Deneklerdenkuşburnu çayı içirilmeden önce her defa olmak üzere kontrol olarak kan örneği alınmıştır. Daha sonra her bir il için farklı haftalarda 5 gr kuşburnu çayı demlenip içildikten sonra 1. saatte kan örneğialınmıştır. Herbir il için ard arda üç gün boyunca 36 örnek toplamda 108 numune aynı gün içerisinde biyokimya cihazında spektrofotometrik olarak analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçları değerlendirildiğinde kuşburnu bitkisinden (Rosa canina spp.) yapılan çayın devamlı ve sabit oranlarda içilmesi genel olarak Albümin, Vitamin B12, Ferritn. Follik Asit, Magnezyum, Fosfor, Total Protein, Demir, Demir Bağlama Kapasitesi ve Vitamin D değerlerinin yükselmesine, Kollesterol, Trigliserit, Laktat Dhidrogenez ve Üre değerlerinin düşmesine neden olmuştur. Bu sonuçlara göre kuşburnu çayını tüketmenin olumlu ve faydalı olduğunu söyleyebiliriz. This study was carried out in 2018 to investigate the effects of rose canina on some values of human blood. The study area is the measurement of some blood values of human metabolism spectrophotically of spp species of rose canina growing in Malatya, Şanlıurfa and Adana The subject was planned for 6 people as adult volunteer and 3 groups as 21 days with one week intervals. Blood samples were taken from each subject as control each time before drinking rose canina tea Then, for each province, 5 grams of rose canina tea was brewed in different weeks and blood sample was taken at the 1st hour. For each province for consecutive three days 36 samples in total 108 samples were analyzed in biochemistry ıistrument as spectrophotometrically in the same day. When the results of the analysis are evaluated, the constant and constant drinking of Rose canina tea (Rosa caninaspp.) led to decrease generally made of Albumin, Vitamin B12, Ferritn. Folic acid, magnesium, phosphorus, total protein, iron, iron binding capacity and vitamin D values, increased cholesterol, triglycerides, lactate Dhidrogenez and urea values. According to these results, we can say that consuming rose canina tea has positive and beneficial.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1928
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
540756.pdf1.4 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.