Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1876
Title: Pasif sigara içimine maruz kalan U19-U21 futbolcularda kapiller kan oksijen satürasyonu, vücut kompozisyonu, biyomotor özellikler, solunum ve dolaşım değerleri üzerine sekiz haftalık egzersizin etkileri / Effects of eight-week exercise on capillary blood oxygen saturation, body composition, biomotor characteristics, respiratory and circulatory values in U19-21 soccers exposed to passive smoking
Authors: ALTUN, MEHMET
Keywords: Fizyoloji = Physiology Dizin:Antrenman = Training ; Biyomotorik özellikler = Biomotoric properties ; Kan dolaşımı = Blood circulation ; Oksijen satürasyonları = Oxygen saturation ; Sigara dumanı kirliliği = Tobacco smoke pollution ; Sigara içme = Smoking ; Solunum = Respiration ; Spor = Sports ; Sporcular = Sportsmen ; Vücut bileşimi = Body composition
Issue Date: 2018
Abstract: Bu çalışma;sigaraya maruz kalan ve kalmayan 19 ve 21 yaş altı (U19-U21)futbolculara sekiz hafta süresince haftada üç gün günde 60 dakika olarak yaptırılan egzersizin kapiller kan oksijen satürasyonu,dolaşımsal parametrelerden; nabız, tansiyon ve vücut ısısı, akciğer fonksiyon testlerinden; Zorlu Vital Kapasite(ForcedVitalCapacity-FVC) derin bir inspiryumu takiben hızlı ve güçlü ekshalasyonla çıkan hava hacmi, Zorlu EkspirasyonHacmi: (ForcedExpiration Volum-FEV1) zorlu vital kapasite manevrasının başlangıcından itibaren birinci saniyede çıkarılan hava hacmi,Tiffeueuİndeksi (FEV1/FVC%)ve VitalKapasite: (VitalCapacity-VC) akciğerlerde tam inspirasyon ve maksimum ekspirasyon arasında değişen hava hacmi,vücut kompozisyonundan;vücut su oranı,kas ve kemik kütlesi,vücut yağ oranı ile biyomotor özelliklerden dikey sıçrama, dayanıklılık, çabukluk, sürat değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışma;Şanlıurfasporalt yapısında aktif futbol oynayan, futbol geçmişi olan yaşları 17-20 arasında değişen,sigaraya maruz kalan22vekalmayan 22 kişi olmak üzere toplam 44 sporcu üzerinde yürütüldü. Egzersiz başlangıcında sigaraya maruz kalan ve kalmayan sporcuların akciğer fonksiyon testleri mini spirometre cihazı kullanılarak yapıldı. Daha sonra vücut analizörü kullanılarak sporcularınvücut su ve yağ oranları ile kemik ve kas kütleleri ölçüldü. Sporcularınkapiller kan satürasyonuparmakpulseoksimetre,vücut ısıları ısı ölçer ve tansiyonları da elektronik tansiyon cihazı ile ölçüldü. Daha sonra dayanıklılık, sürat, çabukluk ve dikey sıçrama testleri dördüncü ve sekizinci haftaların sonlarında Şanlıurfaspor sosyal tesislerinde yapıldı. Sigaraya maruz kalan ve kalmayan gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek üzerebağımsız gruplarda tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanıldı. Verilerin analizinde sporculara yaptırılan sekiz haftalık egzersizin solunum fonksiyon testlerinden; FVC, FEV1, FEV/FEV1% ile VC, kapiller kan oksijen satürasyonu, dolaşımsal parametrelerden; nabız, tansiyon, vücut kompozisyonundan; kas ve kemik kütlesi, biyomotor özelliklerden; dikey sıçrama, dayanıklılık, çabukluk ve sürat değerlerinde istatistiksel olarak önem(P<0.05) arz eden sonuçlarımızın literatür bildirimleriyle uyumlu olduğu görülmüş olup, vücut su ve yağ oranı, kemik kütlesi ile vücut ısısı değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Anahtar kelimeler: Sigara, antrenman, oksijen satürasyonu, vücut kompozisyonu, egzersiz This study was conducted to determine the effects of the exercises, which were administered to footballers, who were under the age of 19 and 21 (U19-U21), who were and who were not exposed to smoking, applied for 60 minutes, 3 days a week for 8 weeks, on capillary blood oxygen saturation; pulse, blood pressure and body temperatures, which are among circulatory parameters; on Forced Vital Capacity (FVC), the amount of the air exhaled with a maximum exhalation and with force and speed after a maximum exhalation, which are among lung function tests; on Forced Expiration Volume (FEV1), the amount of the air exhaled in the first second of the test, the Tiffeueu Index (FEV1/FVC%), and the Vital Capacity VC (VC), on the maximal exhalation process after a maximal inhalation; body water ratio, muscle and bone mass, body fat ratio, which are among body composition values; and on vertical jump, endurance, agility and speed parameters, which are among biomotor characteristics. The study was conducted on a total of 44 footballers, 22 of whom were exposed to smoking, and 22 of whom were not exposed to smoking, between the ages of 17 and 20, who had a history in football, and who were active footballers in the infra-structure of Sanliurfaspor Football Team. The lung function tests of the footballers, who were and were not exposed to smoking, were measured at the beginning of the exercise by using the Mini Spirometer Device. Then, the body water and fat ratios, and body and bone mass parameters of the footballers were measured by using a Body Analyzer. The capillary blood saturation of the footballers was measured with a Finger Pulse Oximetry; the body temperatures were measured with heat meters; and the blood pressures were measured with an electronic blood-pressure measurement device. Then, the durability, speed, agility and vertical jump tests were performed at the end of the 4th and 8th weeks in Sanliurfaspor social facilities. To determine the differences between the groups that were and were not exposed to smoking, the Variance Analysis was employed for repeated measurements in independent groups. The FVC, FEV1, FEV / FEV1% and VC, which are among the pulmonary function tests for the 8-week exercises carried out by the athletes, were employed for the analysis of the data. The capillary blood oxygen saturation; the heart rate and blood pressure, which are among circulatory parameters; the muscle and bone mass, which are among body composition parameters; and vertical jump, endurance, quickness and velocity, which are among biomotoric characteristics, were found to be statistically significant (P<0.05).This means that our results are consistent with the literature data. No statistically significant differences were detected between the body water and fat ratio, bone mass and body temperature values. Keywords: Smoking,training, oxygen saturation, body composition, exercise
URI: http://hdl.handle.net/11513/1876
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
533565.pdf1.25 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.