Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1849
Başlık: Mardin Derik koşullarında farklı bakteri suşlarının nohut (Cicer arientinum L.) bitkisinde azot fiksasyonu ve verim üzerine etkisi / The effects of different bacteria strains on yield and N2-fixation in chickpea (Cicer arientinum L.) in Mardin-Derik conditions
Yazarlar: ÇERİ, KEMAL
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture
Yayın Tarihi: 2018
Özet: Farklı bakteri suşlarının nohut bitkisinde azot fiksasyonu ve verim etkisini belirlemek amacıyla bu çalışma Mardin-Derik koşullarında tarlada yürütülmüştür. Deneme bitkisi olarak Azkan nohut çeşidi, bakteri aşılamada ise 620, 29, 18, 522, 88 numaralı Rhizobium suşları kullanılmıştır. Arazi koşullarında tesedüf parselleri deneme alanında üç tekerrürlü olarak yönetmiştir. Tohumların aşılanmasında kullanılan Rhizobium bakteri suşları ile topraktaki doğal bakteri suşlarının azot fiksasyonu ve tane verimi üzerindeki etkileri bakımından önemli bir farklılık bulunmamıştır. Benzer özellikler gösteren alanlarda nohut bitkisine aşılanan 5 farklı (620, 29, 18, 522 ve 88) Rhizobium suşlarından azot fiksasyonu ve verime katkısını belirlenmiş oldu. Yapılan bu çalışma neticesinde bundan sonra 29 Nolu bakteri suşu olan Rhizobium çiftçiler tarafından nohut yetiştiriciliği yapması özendirilmiş ve bu sayede aynı ürünü yetiştirmek yerine rotasyona nohut yetiştiriciliğinde yapılmaya özendirmiştir. This study was carried out in the field under Mardin-Derik conditions to determine nitrogen fixation and yield effect of chickpea cultivars of different bacterial strains. Rhizobium strains of 620, 29, 18, 522, 88 were used in the experiment. The land conditions have managed successive parcels on the trial site. Nitrogen fixation of natural bacterial strains in the soil with Rhizobium bacterial strains used in the seeding of the seeds and itself did not show any significant difference in terms of an important interaction. In areas showing similar characteristics, nitrogen fixation and addition of vitamins were determined from 5 different (620, 29, 18, 522 and 88) rhizobium strains vaccinated with chick pea. As a result of this study After that, 29 Nolu bacterial strains were grown by Rhizobium farmers to chickpeas, and on this basis they encouraged the rotation to manage chickpea cultivation instead of growing the same crop.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1849
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
528653.pdf2.25 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.