Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1782
Başlık: Biyolojik mücadelede makrobiyal ajan Anthocoris minki Dohrn (Hemiptera: Anthocoridae)'nin kitle üretiminde kullanılan baklagillerden uygun yumurta bırakma materyalinin belirlenmesi / Determination of suitable egg laying legumes material in mass rearing of macrobial agent Anthocoris minki Dohrn (Hemiptera: Anthocoridae) in biological management
Yazarlar: RAT, İLYAS
Anahtar kelimeler: Ziraat = Agriculture
Yayın Tarihi: 2018
Özet: Tarımsal zararlılarla mücadelede birçok yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden Biyolojik Mücadele; çevreye en duyarlı olanıdır. Biyolojik mücadelede yararlanılan predatörlerden biri de Anthocoris minki Dohrn (Hemiptera: Anthocoridae) dir. Bu çalışma, A. minki' nin kitle halinde ekonomik, hızlı ve verimli bir şekilde üretilebilmesi için uygun yumurtlama materyalinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar şartlarında yürütülmüştür. Çalışmanın materyallerini, besin olarak Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) (Un güvesi) yumurtaları, bu yumurtalarla beslenen avcı böcek A. minki ile Leguminosae (Fabaceae) familyasına ait önemli baklagil türleri olan fasulye (Phaseolus vulgaris L.), bakla (Vicia faba L.) ve bezelye (Pisum sativum L.) bitkilerinin baklaları oluşturmuştur. A. minki' nin bu yumurtlama materyalleri üzerinde bıraktıkları yumurtaların sayısı, yumurtaların açılma oranları, canlılık oranları, ergin olma oranı, ömür uzunlukları, üreme oranı, preovipozisyon, ovipozisyon ve postovipozisyon süreleri belirlenmiştir. Araştırma neticesinde fasulye, bakla ve bezelye için preovipozisyon süreleri sırasıyla 5.75, 8.36, 7.31; ovipozisyon süreleri 7.83, 24.18, 19.63; Postovipozisyon süreleri 7.83, 9.73 ve 5.38 olarak bulunmuştur. Toplam yumurta sayıları fasulye, bakla ve bezelye için sırasıyla 430, 964 ve 799 olup bu yumurtaların açılma oranları yüzde (%) olarak sırasıyla 80.5, 71.1 ve 39.0 olarak bulunmuştur. Sonuç itibariyle; A. minki' nin kitle üretiminde bezelyenin yumurtlama materyali olarak kullanılmasının ekonomik ve verimli olmayacağı; ayrıca bazı parametrelerde istatistiksel fark bulunmasa da 3 yumurtlama materyali içinde bakla nın A. minki' nin kitle üretimi için ekonomik ve verimli yumurtlama materyali olduğu belirlenmiştir. There are many methods to control agricultural pests. Biological control is the most susceptible to the environment in these methods. One of the predators, which is used in the biological control, is Anthocoris minki Dohrn (Hemiptera: Anthocoridae). This study has been carried out under laboratory conditions in order to determine suitable spawning material for producing A. minki in mass in an economical, fast and efficient manner. The materials of the study were eggs of Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) as prey Bean (Phaseolus vulgaris L.), faba bean (Vicia faba L.) and peas (Pisum sativum L.) plants which are important kind of leguminosae (Fabaceae) family. It was determined The number of eggs, the rate of egg opening, viability rates, maturing rate, lengths of life, reproductive rate, preoviposition, oviposition and postoviposition which was laid on these spawning materials by A. minki. As a result of the research it was found that preoviposition times are 5.75, 8.36, 7.31; oviposition times are 7.83, 24.18, 19.63 and postoviposition times are 7.83, 9.73 ve 5.38 days for the bean, faba bean and peas respectively. The total egg counts for beans, faba beans and peas were 430, 964 and 799, respectively, and the percentages of these eggs were found as 80.5, 71.1 and 39.0 percent, respectively. Consicuently; A. minki will not be economical and efficient to use peas as spawning material in mass production; although there is no statistical difference in some parameters, It has been determined that faba bean is an economic and efficient spawning material in 3 spawning materials for mass production A. minki.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1782
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
526521.pdf1.49 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.