Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1781
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKİRKİZ, İBRAHİM HALİL-
dc.date.accessioned2019-09-13T06:11:05Z-
dc.date.available2019-09-13T06:11:05Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11513/1781-
dc.description.abstractYetiştirilen yem bitkilerinin iklim, toprak ve bölgeye göre değiştiği bilinmektedir. Şanlıurfa yöresinde yetiştirilen ve muhafaza edilen ya da silajı yapılan yem bitkilerinin besin madde içerikleri hakkındaki araştırmalar sınırlıdır. Bu çalışmada Şanlıurfa İlinde Akçakale, Birecik, Ceylanpınar, Haliliye1, Haliliye2, Hilvan, Siverek ve Viranşehir İlçelerinden temin edilen mısır silajlarının besin madde içeriklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla 8 İlçe grubunda pH, kuru madde, ham protein, ham yağ, ham kül, NDF, ADF, Fleig puanları ve ham selüloz düzeyleri tespit edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda pH değerleri ( 3.74-4.36), %KM (28,52 -30.76), HP (7.21-8.02) HY (1.94-2.17), HK (5.996.57), HS (24.76-26.63), NDF (46.10-50.49), ADF (27.84-32.53), Fleig Puanı (93-117) aralığında tespit edilmiştir. pH, KM, ve Fleig puanları işletme grupları bakımından farklılıklar çok önemli bulunmuştur (P<0.01). Sonuç olarak çalışmada elde edilen sonuçlar, bölgedeki işletmelerin mısır silajı yapımı konusunda iyi olduklarını ve hayvanların kaba yem bakımından besin maddece dengeli beslendikleri söylenebilir. It is known that the feed fodder grown varies according to climate, soil and region. Research on the nutrient content of forage crops grown or preserved in the Şanlıurfa region or silage is limited. In this study, it was aimed to determine the nutrient contents of maise silages obtained from Akçakale, Birecik, Ceylanpınar, Haliliye1, Haliliye2, Hilvan, Siverek and Viranşehir Provinces of Şanlıurfa. For this purpose, pH, dry matter, crude protein, crude fat, crude ash, crude cellulose, NDF, ADF and Fleig scores were determined from different regions. In this study, pH values (3.74-4.36), DM% (28.52-30.76), CP (7.21-8.02) CF (1.94-2.17), CA (5.99-6.57), CC (24.76-26.63), NDF 46.10-50.49), ADF (27.84-32.53) and Fleig Score (93-117). Differences in pH, KM, and Fleig scores were found to be significant (P<0.01). As a result, the results obtained in the study suggest that the enterprises in the region are good at making maise silage and that animals are fed a balanced diet with regard to roughage.en_US
dc.language.isotren_US
dc.subjectZiraat = Agricultureen_US
dc.titleŞanlıurfa yöresi silajların ham besin madde içeriklerinin belirlenmesi / Determination of crude nutrient content of silages in Sanliurfa provinceen_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
509815.pdf1.5 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.