Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/1703
Başlık: Etlik piliç rasyonlarına farklı miktarlarda ilave edilen kekik (Thymus vulgaris) bitkisinin besi performansı, kesim özellikleri, kan parametreleri ve oksidatif stres üzerine etkileri / Effects of different amounts of additive thyme (Thymus vulgaris) to broiler diets on fattening performance, slaughter characteristics, blood parameters and oxidative stress
Yazarlar: GÖÇMEN, MEHMET
Anahtar kelimeler: Zooloji = Zoology
Yayın Tarihi: 2014
Özet: Bu çalışma, etlik piliç rasyonlarına farklı miktarlarda ilave edilen kekik (Thymusvulgaris) bitkisinin besi performansı, kesim özellikleri, antibiyotik özellikleri ve kan parametreleri ile oksidatif stres üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede 180 adet Ross ırkı etlik piliç civcivi kullanılmış ve çalışma 42 gün sürmüştür. Kontrol ve 4 farklı kekik dozu (1.66, 3.33, 4.99 ve 6.66 gr/kg) deneme rasyonlarını oluşturmuştur. 0-6 haftalık dönemde canlı ağırlık ve yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasında önemli bir fark görülmemiştir. Yem tüketimi bakımından gruplar arasında çok önemli (P<0.01) fark görülmüş ve en fazla yem tüketimi 1.66 g/kg (K250) kekik grubunda görülmüştür. Kontrol ile kekik dozları arasında karkas, karaciğer, kalp, taşlık, pankreas ve abdominal yağ ağırlıkları bakımından önemli bir fark bulunmamıştır. Kontrol ile deneme grupları arasında oksidatif stres parametrelerinden aril esteraz, paraxonaz, lipit peroksidaz, seruloplazmin, serbest thiol grupları, total antioksidan, oksidatif stres indeksi ve DNA hasarı bakımından önemli bir fark görülmezken, total oksidan bakımından önemli (p<0.05) bir fark görülmüştür. Kan parametrelerinden alkalin fosfataz, total protein, kolesterol, LDL ve HDL kolesterol, kalsiyum, fosfor, bakımından guruplar arasında önemli bir fark görülmezken, albumin, trigliserit ve VLDL kolesterol bakımından önemli (p<0.05) fark görülmüştür. This study was carried out to determine the effects of different amounts of added thyme plant (Thymus vulgaris) in broiler diets on oxidative stres, antibiotic properties, blood parameters, fattening performance and slaughter properties. Hundred and eighty broiler chicks were tested for a period of 42 days in the experiment. Control and experimental diets (1.66, 3.33, 4.99 and 6.66 g/kg) consisted of 4 different doses of thyme. There were no a significant differences among the groups in terms of body weight and feed conversion ratio for 0-6-week period. Significant differences among groups in terms of feed intake (P<0.01) were observed and maximum feed intake (1.66g/kg) was observed in K250 group. There was no significant difference between thyme doses and control in terms of carcasses, liver, heart, gizzard, pancreas and abdominal fat weights. Significant differences between the experimental groups and the control group were observed in terms of aryl esterase, paraxonaz, lipid peroxidase, ceruloplasmin, free thiol groups, total antioxidant status, oxidative stress index, DNA damage from oxidative stress parameters. However a significant difference was observed in terms of total oxidant status (P<0.05). Some blood parameters did not differ significantly among the groups in terms of alkaline phosphatase, total protein, cholesterol, LDL and HDL cholesterol, calcium and phosphorus but there were significant differences in albumin, triglycerides and VLDL cholesterol (P<0.05).
URI: http://hdl.handle.net/11513/1703
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
382463.pdf577.73 kBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.