Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1668
Title: Buğday samanı ve inokulant katkısının yonca silaj kalitesi ve besin madde kompozisyonu üzerine etkilerinin belirlenmesi / Determining effect of wheat straw and inoculant addition on silage quality and nutrient compoistion of alfalfa silage
Authors: SULTANY, AHMAD
Keywords: Ziraat = Agriculture Dizin:Buğday samanı = Wheat straw ; Silaj = Silage ; Uçucu yağ asitleri = Volatile fatty acids ; Yonca = Alfalfa ; İnokulum = Inoculum
Issue Date: 2015
Abstract: Bu çalışmada, yonca bitkisine buğday samanı (tane içerikli) ve inokulant(Basillus subtilis) katkısının yonca silajı besin madde kompozisyonu, silaj kalitesi ve uçucu yağ asitleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Doğranan yonca materyalleri; katkısız yonca (kontrol), kontrol + 2 veya 4 g/kg inokulant, % 90 yonca + % 10 saman, % 90 yonca + % 10 saman+ 2 veya 4 g/kg inokulanttan oluşan gruplara ayrılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bulgular, yonca kontrol grubu ile kıyaslandığında, inokulant katkısı silajların KM, HK, ADF, NDF içeriğini genel olarak etkilemezken, HP düzeyini artırmıştır (P < 0.05). Saman katkısı ise KM, ADF ve NDF içeriğini artırırken, HP düzeyini azaltmıştır (P < 0.05). Saman ve inokulant katkısı silajların pH düzeyinde arzu edilen bir iyileşmeye neden olmazken, sadece saman katkısı silajların Fleig puanında yeterli olmasa da arzu edilen bir artış sağlamıştır. Fiziksel ve duyusal değerlendirme puanı ve amonyak azotu düzeyleri üzerine yine katkıların belirgin bir faydası tespit edilememiştir. Silajların in vitro kuru madde sindirimi (İVKMS) değerleri üzerine inokulant katkısı etki etmezken, saman katkısıyla birlikte IVKMS değerlerinde azalma tespit edilmiştir. Laktik asit düzeyinde % 0.4 inokulant katkısı artışa sebep olurken, saman katkısı silajların laktik asit seviyelerini azaltmıştır. Bu çalışmada, silajlardan sadece inokulant içeren gruplarda düşük düzeyde propiyonik asite rastlanmıştır. Arzu edilmeyen bütrik asit ise silajlarda tespit edilememiştir. Çalışma sonunda, Basillus subtilis inokulant kaynağının yonca silajı yapımında arzu edilen katkıyı sağlamadığı ve buğday samanının ise özellikle silajın KM içeriğini ve Fleig puanını artırması nedeniyle kısmen katkısının olduğu kanısına varılmıştır. This study was carried out to investigate effect of wheat straw and inoculant addition to ensiling alfalfa silage material on nutrient composition, silage quality and volatile fatty acid content of silages. Treatment groups consist of chopped alfalfa control (AC), AC+ 2 g or 4 g/kg inoculant, 90 % AC + 10 % wheat straw, 90 % AC + 10 % wheat straw +2 g or 4 g/kg inoculant. In this study, inoculant addition did not affect DM, crude ash, ADF and NDF content but CP content of silages was lowered comparison with control AC (P < 0.05). WS addition decreased DM, ADF and NDF content while it decreased CP content of silages (P < 0.05). Addition of inoculant and WS did not have any desired effect of pH value of silages. In contrast, it has improved slightly Fleig score of silages (P < 0.05). Physical and sensory evaluation scores and ammonia nitrogen values were not affected from any additives (P > 0.05). In vitro dry matter digestibility of silages was not changed with inoculant addition (P > 0.05), but it was decreased with WS addition (P < 0.05). Inclusion of 0.4% inoculant increased lactic acid content of silages (P < 0.05), however, WS inclusion lowered lactic acid content (P < 0.05). In current study, propionic acid was only observed in the sole inoculant added silages. Undesired butyric acid was not detected in any silage. According to results of this study, Basillus subtilis inoculant did not have any desired beneficial effect on alfalfa silage and WS addition had partially beneficial effect on alfalfa silages due to improving DM content and Fleig scores.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1668
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
410711.pdf1.29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.