Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1655
Title: Adıyaman i̇li̇nde süt üreti̇m çi̇ftli̇kleri̇nde üreti̇len çi̇ğ sütler i̇le sokak sütleri̇ni̇n bazı ki̇myasal ve mi̇krobi̇yoloji̇k özelli̇kleri̇ni̇n beli̇rlenmesi̇ üzeri̇ne karşlaştırmaliı bi̇r araştırma / A comparative study on the determination of some chemical and microbiological properties of street milk and raw milk produced in milk farm in Adıyaman
Authors: YAPIK, ÖZNUR
Keywords: Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Issue Date: 2014
Abstract: Bu çalışmada, Adıyaman ilinde kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde farklı noktalardan alınan 76 adet sokak sütü ile süt üretim çiftliklerinden elde edilen 24 adet çiğ sütün bazı kimyasal ve mikrobiyolojik kalitelerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda süt üretim çiftliklerinden elde edilen toplam 24 adet çiğ sütün tamamına yakın bir kısmının titrasyon asitliği, kurumadde, yağsız kurumadde, protein ve yoğunluk değerleri Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği'ne uygun bulunurken, toplam bakteri sayıları ise (%79'u) uygun bulunmamıştır. Yine sütlerin kurumadde, yağsız kurumadde, protein,yoğunluk değerleri ve toplam bakteri sayıları üzerine mevsimin etkisi istatistiksel olarak önemli (p<0.01) olurken, sadece titrasyon asitliği değerleri üzerine mevsimin etkisi önemsiz (p>0.05) olmuştur. İncelenen toplam 76 adet sokak sütünün ise önemli bir kısmının titrasyon asitliği, kurumadde, yağsız kurumadde, protein,yoğunluk değerleri ve toplam bakteri sayıları bakımından Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği'ne uygun bulunmamış ve sokak sütlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitelerinin yetersiz olduğu saptanmıştır. Sokak sütlerinin kimyasal özellikleri ve toplam bakteri sayıları üzerine mevsimin etkisi ise önemli (p<0.01) bulunmuştur. Ayrıca sokak sütleri ile süt üretim çiftliklerinden elde edilen sütlerin kimyuasal özellikleri ve toplam bakteri sayıları arasında büyük farklılıklar gözlenmiş ve bu farklılıkların istatistiksel olarak da önemli (p<0.01) olduğu belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Sokak sütü, çiğ süt kalitesi, Adıyaman In this study, the comparison of some chemical and microbiological qualities of 76 street and 24 dairy farm milk samples, which were taken in different parts of Adıyaman during winter, spring, summer and autumn, were aimed. At the end of study, whereas the titratable acitidity, dry matter, non fat dry matter, protein and density of nearly all of the 24 milk samples, obtained from dairy farm, were adequate, but total bacterial counts of them (about 79%) were not adequate the requirements in Turkish Food Codex. According to results, season had significant effect on the dry matter, non fat dry matter, protein, density and total bacterial counts (p<0.01), but insignificant effect on the titratable acidity (p>0.05). It was determined that the chemical and microbiological qualities of the most of the 76 street milk samples were not sufficient and the titratable acidity, dry matter, non fat dry matter, protein, density and total bacterial counts were not adequate the requirements in Turkish Food Codex. The effect of season on the titratable acidity, dry matter, non fat dry matter, protein, density and total bacterial counts were found significant (p<0.01). In addition,the significant differences were observed between the chemical proporties and total bacteria counts of dairy farm and street milk samples and it was determined that this differences were significant statistically too (p<0.01). KEYWORDS: Informal/Street milk raw milk quality, Adıyaman.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1655
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
382445.pdf779.33 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.