Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1635
Title: Şiraz üzüm (Vitis vinifera L.) çeşidinin bazı meyve kaliteleri üzerine doğal UV-A ışınının etkisi / Effects of natural UV-A radiation on some fruit qality parameters in shyrah grape (Vitis vinifera L.) cultivar
Authors: AKYÜZ, ESMA
Keywords: Ziraat = Agriculture
Issue Date: 2014
Abstract: Bu proje, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri uygulama alanındaki SO4 anacı üzerine aşılı Şiraz üzüm (Vitis vinifera L.) çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada, UV-A stresinin salkımlar üzerine etkilerini araştırmak için farklı güneş ışığı şiddetine sahip dört farklı ortam oluşturulmuştur. Bu ortamlar; ultraviyole (UV) ışın korumalı polietilen materyallerle oluşturulan % 40 ve % 60 gölgeleme (Glg), direk güneş ışınları ve kontrol olarak seçilen normal koşullardır. Araştırmanın amacı, farklı UV-A şiddetine sahip çevresel ortamların, üzümlerin bazı pomolojik, fizikokimyasal, biyoaktif bileşik kapsamları (toplam fenolik, flavanoid ve antosiyanin) ve antioksidan kapasiteleri (DPPH radikali süpürme aktivitesi, Mo(VI) ve Fe+3 indirgeme kuvveti) üzerine etkilerini araştırmaktır. Araştırma sonuçlarına göre, ortalama olarak en ağır salkımlar (251.42 gr) %40 Glg ve en kırmızı etanolik meyve suyu rengi (24.95 hue açısı) % 60 Glg koşullarında yetiştirilen omcalardan elde edilirken, en yüksek suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı (24.33 Briks) ve en düşük titrasyon asitliği (% 0.33), direkt grubu omcaların salkımları üzerinde analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan % 40 Glg'nin kontrole göre faydaları; daha ağır salkım, daha yüksek antiradikal süpürme aktivitesi olarak belirlenirken, gölgeleme oranı arttıkça araştırmada konu edilen kalite parametrelerinde azalma ve olgunlaşmanın geciktiği belirlenmiştir. Yine araştırma sonuçlarına göre, üzüm eksraktlarının biyoaktif bileşik kapsamları ile antioksidant kapasiteleri arasında pozitif bir ilişki belirlenmiştir. Toplam antosiyaninler ile DPPH İnhibisyonu ve Fe+3 İndirgemesi arasındaki korelasyon önemli bulunmazken, diğer korelasyonlar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. This project was conducted on Syrah grape cultivar (Vitis vinifera L.) graphed on SO4 rootstocks in training station of Horticulture Department of Agriculture Faculty. To study the effects of UV-A stress conditions on grape clusters, four light environments having different UV-A radiation were composed. These light conditions were 40 % and 60 % shaded with UV protected polyethylene, fully exposed to the Sun or normal growing conditions as control. The purpose of the study was to study the effects of different growing conditions having various UV-A intensities on some physical, physico-chemicals properties of clusters, bioactive (total phenolic, flavonoids and anthocyanin) compound contents, antioxidant capacities (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity, Mo(VI) and Fe+3 reducing power) of grape extracts. Based on the data, % 40 shaded treatments resulted in heavier berries (251.42 g) and %60 shaded treatments resulted darker fruit color (20.55 hue angle) comparing to the other treatments, when the highest total soluble solids (24.33 Bricks) and the least titratable acidity (% 0.33) were obtained from the grape samples grown fully exposed to the sun conditions. The advantages of % 40 shading comparing the control were heavier berries, higher antiradical scavenging activity. Increase in shading percent resulted in a decrease at the quality parameters mentioned about, and delay ripening of grape berries. Moreover, there was a positive correlation between bioactive compound content of the samples and antioxidant capacity. While the correlations between DPPH radical scavenging activities, Fe+3 reducing power and total anthocyanin were not significant, all the other correlations were found highly significant.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1635
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
387554.pdf3.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.