Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11513/144
Başlık: Farklı tuz (NaCl) stresi koşullarında prolin uygulamalarının patateste fizyolojik ve morfolojik özelliklere etkileri / Effects of proline applications on physiologycal and morphological characterictics of potato grown under different salt (NaCl) stress conditions
Yazarlar: KARAKUŞ, MEHMET
Anahtar kelimeler: Fizyoloji = Physiology ; Ziraat = Agriculture Dizin:Patates = Potato ; Prolin = Proline ; Tuz = Salt
Yayın Tarihi: 2008
Özet: Bu çalışma farklı tuz (0, 25, 50 100 mM) stresi koşullarında prolin (0, 5, 15 mM) uygulamalarının, patateste morfolojik ve fizyolojik tepkilerini belirlemek amacıyla, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bitki Büyüme Odasında 2006 yılında yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmış olup, materyal olarak Van Gogh çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, saksıdaki sap sayısı, saksıdaki yumru sayısı ile klorofil içeriği, toplam kuru madde oranı, yapraktaki iyon (K, Na, Mg, Ca ) içeriği, hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı ve malondialdehid (MDA) miktarı gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; artan tuz uygulamalarının bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, saksıdaki yumru sayısı, toplam kuru madde oranı, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, klorofil içeriği ile yapraktaki iyon (K, Mg, Ca ) içeriğini azalttığı buna karşın hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı, malondialdehid (MDA) miktarı ve yapraktaki sodyum konsantrasyonunu arttırdığı görülmüştür. Tuz stresine karşı dışsal olarak uygulanan prolinin bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, klorofil içeriği, yapraktaki iyon (K, Na, Mg, Ca ) içeriği, hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı ve malondialdehid (MDA) miktarı gibi incelenen özellikler üzerine olumlu etkileri saptanmıştır. Ayrıca artan tuz uygulamasının ve prolinin saksıdaki sap sayısı üzerine bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Patates, Tuz, Prolin
URI: http://hdl.handle.net/11513/144
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Enstitüsü

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
237573.pdf1.39 MBAdobe PDFGöster/Aç


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.