Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11513/1448
Title: Harran Ovası'nda biber (Capsicum annuum L.) bitkisi için toprak üstü ve toprak altı damla sulama uygulamalarının araştırılması / Investigation of surface and supsurface drip irrigation applications for pepper (Capsicum annuum L.) plant in Harran Plain
Authors: ORHANGAZİ, RABİA
Keywords: Ziraat = Agriculture
Issue Date: 2017
Abstract: Harran Ovası koşullarına göre, 2016 yılında Harran Üniversitesi uygulama alanında yürütülen çalışmada biber (Capsicum annuum L.) bitkisi yetiştiriciliğinde farklı sulama uygulamaları içeren toprak üstü damla sulama sistemleri (TÜDSS) ve 15 cm (D15) lateral derinliğine uygulanan toprak altı damla sulama sistemleri (TADSS)'nin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Her iki sulama sisteminde sulama konuları belirlenerek Class A Pan buharlaşma kabına göre, I1 (1.5), I2 (1.25), I3 (1.0), I4 (0.75), I5 (0.5) olarak belirlenmiş ve Class A Pan Bitki Katsayıları (Kcp) araştırılmıştır. Verim miktarı elde edilmiş, sulama suyu miktarı (I), bitki su tüketimi (ET), su kullanım ve sulama suyu kullanım randımanları (WUE ve IWUE) hesaplanmıştır. Farklı sulama suyu uygulamalarının biber bitkisine ait bazı morfolojik ve fizyolojik özellikleri üzerine etkisi irdelenmiştir. Diğer yandan, çalışmada sabit su (I3) uygulamasına bağlı olarak farklı lateral derinlikleri için; 10, 15, 25 cm (D10, D15, D25) en uygun TADSS lateral derinliği araştırılmıştır. Son olarak çalışmada, TADSS'de toprak derinliğine bağlı olarak topraktaki tuz değişimi irdelenmiştir. Çalışma sonucunda, Kcp katsayısı her iki sulama sistemi için 1.25 olarak elde edilmiştir. TÜDSS ile elde edilen verim miktarları 3176.1 kg da-1- 5100.5 kg da-1, TADSS ile elde edilen verim miktarları ise 3195.7 kg da-1- 5120.8 kg da-1 olarak elde edilmiştir. TÜDSS ve TADSS ile uygulanan sulama suyu miktarı konulara göre aynı olup 483 ile 1449 mm arasındadır. ET değerleri; TÜDSS'ye göre 597-1519 mm, TADSS'ye göre 557-1479 mm'dir. WUE ve IWUE değerleri sırasıyla; TÜDSS için 3.29- 5.32 kg m-3, 3.45-6.57 kg m-3 ve TADSS için 3.39- 5.73 kg m-3, 3.46-6.61 kg m-3 olarak hesaplanmıştır. TÜDSS ve TADSS'de bitki boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, meyve ağırlığı, meyve boyu, meyve çapı, meyve et kalınlığı gibi bazı morfolojik özelliklerde sistemler arasında belirgin bir fark saptanmamış ancak su uygulama konuları arasında farklılıklara rastlanmıştır. TÜDSS ve TADSS'de klorofil indeksi, meyve pH'ı, suda çözünen kuru madde oranı ve C vitamini miktarı gibi bitkiye ait bazı fizyolojik özellikler yönünden sistemler arasında istatistiksel olarak belirgin bir farka rastlanmamıştır. Ancak su uygulama konularında, suda çözünen kuru madde oranı ve klorofil indeksi yönünden bazı farklılıklar saptanmıştır. TADSS için en uygun lateral derinliğin belirlenmesinde derinlikler arasında istatistiksel olarak belirgin bir farka rastlanmamıştır ancak en yüksek verimin elde edildiği 25 cm derinlik en uygun lateral derinliği olarak belirlenmiştir. TADSS'de sulama konularına göre, 15 cm derinlik için, toprak tuzluluğunun 1.13 ile 2.29 dS m-1 arasında değiştiği gözlemlenmiştir. Toprak pH değeri ise 7.53 ile 7.69 arasında değişim göstermiştir. Toprak tuzluluğu, sulama suyu miktarına göre doğrusal olarak artış göstermiştir. Derinliklere göre sabit su miktarı uygulandığında ise, istatistiksel olarak belirgin bir farka rastlanmamıştır. Sonuç olarak, Harran Ovası'nda biber bitkisi yetiştiriciliğinde her iki sulama sisteminin de kullanılabileceği önerilmiştir. According to the condition of Harran, it has been aimed comparison of surface drip irrigation system (SDIS) and subsurface drip irrigation system (SSDIS) applied to a lateral depth of 15 cm (D15) with different irrigation practices, in the study which is conducted at Harran University in 2016. Determining irrigation subject in both irrigation system, according to vaporization vessel Class A Pan it has been determined I1 (1.5), I2 (1.25), I3 (1.0), I4 (0.75), I5 (0.50) plants of Class A Pan's coefficients (Kcp) have been searched. Amount of yield obtained, amount of irrigation water (I), water consumption of the plant (ET), yields of water use and irrigation water use (WUE and IWUE) have been calculated. The effects of different irrigation water applications on some morphological and physiological characteristics of pepper plant were investigated. On the other hand, the optimal TADSS lateral depth of 10, 15, 25 cm (D10, D15, D25) has been investigated for different lateral depths dependinay on the application of fixed water (I3) in the study. Finally, in the study, salt exchange in the soil has been investigated in TADSS due to soil depth. As a result of the study, the Kcp coefficient was obtained as 1.25 for both irrigation systems. The yield quantities obtained with SDIS were obtained 3176.1-5100.5 kg da-1, SSDIS yield quantities 3195.7- 5120.8 kg da-1. According to the subjects the amount of irrigation water applied by SDIS and SSDIS is the same and it is between 483-1449 mm. ET values are 597-1519 mm according to SDIS and 557-1479 mm according to SSDIS. WUE and IWUE values have been calculated as 3.29-5.32 kg m-3, 3.45-6.57 kg m-3 for SDIS and 3.39- 5.73 kg m-3, 3.46-6.61 kg m-3 for SSDIS respectively. Some morphological features such as plant height, stem diameter, root length, fruit weight, fruit size, fruit diameter, fruit flesh thickness in SDIS and SSDIS haven't been determined clearly between the systems, but there difference between water application subjects. There is no statistically significant difference between the systems due to some physiological characteristics such as chlorophyll index, fruit pH, water soluble, dry matter content and amount of vitamin C in SDIS and SSDIS. But some differences have been found in the water application subjects in terms of water- soluble dry matter content and chlorophyll index. No statistically significant difference have been found between the depths when determining the optimal lateral depth for SSDIS but the 25 cm depth at which the highest yield was obtained has been determined as the optimal lateral depth. It has been observed that in SSDIS the soil salinity changed from 1.13 to 2.29 dS m-1 for a depth of 15 cm according to water application subjects. The soil pH value has varied between 7.53 and 7.69. Soil salinity has been increased linearly with the amount of irrigation water. There was no statistically significant difference when fixed water was applied according to the depths. As a results it has been proposed that both irrigation systems can be used in pepper plant cultivation in Harran.
URI: http://hdl.handle.net/11513/1448
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
478432.pdf2.53 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.